El Partit Popular guarda silenci i assegura que no es pronunciarà sobre el cas de la llista de Berga fins la setmana vinent

El Tribunal Constitucional (TC) ha desestimat el recurs d’empara que havia presentat el Partit Popular (PP) per poder validar la seva llista a Berga i presentar-se a les eleccions municipals del 24 de maig. El partit, doncs, queda fora dels comicis i el seu fins ara únic regidor a la comarca, Joan Antoni López Noguera, no podrà tornar a repetir com a edil al plenari berguedà. L’alt tribunal ha considerat que no s’ha vulnerat cap dret fonamental, com sí al·legava la formació. Finalment, doncs, el que inicialment es presentava com un “simple tràmit” pels populars, ha acabat significant la impossibilitat de concórrer als comicis. Tanmateix, tot i haver quedat amb la llista anul·lada, els populars en bloc han decidit guardar silenci. Tant el regidor, i fins ara cap de llista, Joan Antoni López Noguera – amb qui Ràdio Berga i l’AquíBerguedà.cat ha pogut contactar aquest migdia – com des de la seu central del Partit Popular Català (PPC) a Barcelona, s’ha indicat que la formació no farà declaracions. No abans de la setmana vinent.

El partit ha previst oferir llavors (la setmana entrant) una roda de premsa als mitjans, encara que de moment no n’ha detallat ni el lloc ni l’hora. Ni tampoc quins seran els responsables de la formació que hi compareguin.

En la resolució del TC s’hi diu, concretament, que es rebutja el recurs del partit “atesa la manifesta inexistència de violació d’un dret fonamental tutelable d’empara”. Aquest és el final, doncs, d’una situació que va començar quan la Junta Electoral de zona va anul·lar la candidatura del PP a Berga, atès que el seu número 5, Eduardo Zuñiga, un advocat d’origen peruà no constava al cens. Ja que la candidatura no comptava amb suplents, el Partit Popular local va intentar incorporar llavors a Roberto Moreno, amic personal de López Noguera. Moreno, però, tampoc va ser acceptat, donat que també es presentava en una llista d’UPyD a Ferrol (Galícia). A més de 1.000 quilòmetres de la capital del berguedà i per un partit diferent.

A partir d’aquí, fora de termini per modificar la candidatura, el PP va decidir presentar un recurs per la via judicial. Va recórrer al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la via del contenciós administratiu però aquest tribunal ja va rebutjar-ne el recurs, obligant els populars a portar el cas al TC, que finalment ha decidit no donar-hi sortida.

X