Unes 500 persones salten els primers tirabols a la plaça de Sant Pere durant el Cap d’Any Patumaire

Falten poc menys de tres setmanes per un dels esdeveniments de l’any a Berga, la celebració de la Patum. Per això, no és estrany que la ciutat comenci a recuperar fragments de la festa per anar fent boca del que li espera d’aquí 20 dies. Avui és dijous de l’Ascensió, antigament festa a la ciutat. Però el fet que el ple extraordinari que ha de decidir si hi ha Patum (i sempre decideix que sí) es celebri diumenge, no impedeix que els més matiners faci ja anys que avancen els primers compassos de la festa a abans fins i tot que hagi sortit el Tabal. Cada vegada hi ha més berguedans que es reuneixen a plaça el dimecres abans de l’Ascensió a mitjanit per donar la benvinguda a l’any patumaire quan arriben les dotze tocades. Enguany, n’han estat 500, segons ha explicat a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat, un dels seus organitzadors, el músic Hipòlit Miró. “Hi havia molt jovent, molta gent”, ha descrit Miró que valora el mèrit d’un acte bastant nou per a la ciutat que ha aconseguit arrelar.

Per donar la benvinguda a l’any, s’ha begut barreja i s’han repartit figuretes de xocolata de la Dolceria Alberich. Després, amb les campanades, s’ha tocat la peça musical composta fa uns anys per a l’ocasió – pel mateix Hipòlit Miró -, a partir de la qual molts berguedans i berguedanes han pogut saltar els primers tirabols del 2015. Per sorpresa dels assistents, també s’hi ha afegit una reproducció del cap de la guita, “propietat d’algú que la tenia a casa a nivell particular, i ha acostat la seva pròpia guita a la plaça”, ha relatat Miró.

Aquesta activitat, a més, ja fa 3 anys que no corre a càrrec de l’Agrupació Fotogràfica Tallers d’Arts i Oficis (AFTDAO) de Berga, que se’n va desvincular al 2012 després de dotze anys al capdavant, també editant el calendari patumaire. Un grup de particulars, entre els quals Hipòlit Miró i el fotògraf Jordi Plana – que n’és un dels impulsors originals – han continuat amb el relleu tot aquest temps.

FOTO: Imatge del Cap d’Any Patumaire, a les dotze tocades. Extreta d’un tuit. AUTOR: Twitter/@francescribera