Fiare Banca Ètica es dóna a conèixer a la comarca del Berguedà

“Som un banc cooperatiu propietat de milers de persones i organitzacions que treballen per a un projecte de democràcia econòmica”, és com han definit Oriol Martí i Elisabet Duocastella la iniciativa de Fiare Banca Ètica, que amb representació a la Catalunya central, aquest dimecres han estat a Berga per donar-se a conèixer a la comarca. El projecte va sorgir “perquè les finances no són un fi en si mateix, sinó un instrument per servir a la gent i a les empreses socials que treballen per una societat més justa”, ha destacat Martí, i és així com consta al web de la pròpia entitat, www.fiarebancaetica.coop. Oriol Martí ha dit que aquesta iniciativa actua de banc, sempre sota un doble eix “ètic i cooperatiu” i, així per exemple, “ofereix crèdit a empreses d’economia social amb els diners recaptats a través de l’estalvi”.

Martí ha destacat que “es tracta d’una entitat molt transversal, som al voltant d’uns 5.000 socis”. I que “hi participen associacions i persones de tots els colors polítics”.

Al País Basc diversos grups interessats en les finances ètiques van crear l’any 2003 la Fundació Fiare, per construir un moviment de ciutadania activa que establís els fonaments d’una banca ètica. L’any 2005 es va signar el contracte d’agents amb la italiana Banca Popolare Etica, i es va iniciar la intermediació financera en territori espanyol. D’aquesta manera, ja fa temps que aquesta banca ètica és també a la Catalunya central.

Segons han explicat Martí i Duocastella, l’objectiu de la iniciativa és “recuperar” el valor social dels diners.  És per això que els dipòsits d’estalvi de les persones i organitzacions que comparteixen aquests principis, serveixen per finançar el desenvolupament cooperatiu, els valors transformadors, l’agroecologia, la cooperació al desenvolupament, el comerç just i la lluita contra l’exclusió social.

Transparència i ètica

“La transparència és el nostre pilar fonamental i implica el coneixement d’on s’inverteix els diners dipositats, amb la consegüent publicació del finançament atorgat”, han remarcat. Oriol Martí i Elisabet Duocastella han estat, aquest matí de dimecres, a Berga, acompanyats d’un soci de l’entitat de la comarca, Josep Antoni Hernández Vinagre, que ha volgut destacar el paper d’aquesta organització i ha relatat que, en els propers mesos, Fiare preveu presentar-se públicament a la ciutat, ja que de moment s’ha reunit amb persones i grups a manera particular.