L’església de Sant Vicenç d’Obiols d’Avià serà l’escenari d’un dels concerts estrella del FeMAP d’enguany, el de Hopkinson Smith

El Festival de Música Antiga dels Pirineus té lloc del 3 de juliol al 30 d’agost a diverses localitats del Pirineu. De la seva programació en destaquen les actuacions del Quartet Casals, Hopkinson Smith i La Xantria i Jordi Domènech. Al Berguedà hi haurà diverses actuacions, entre elles precisament el de Hopkinson Smith el 17 de juliol a l’església de Sant Vicenç d’Obiols d’Avià.

També hi haurà concerts a Berga. A la capital berguedana hi actuaran, concretament, l’Orquestra Barroca de Sevilla (al Teatre Municipal, l’1 d’agost); el Symbiotic Duo (a l’Espai Casino, el 2 d’agost); i l’Acadèmia de Música Antiga del FeMAP (a l’Església de Sant Joan, el 19 d’aquell mes).

També hi haurà una actuació al Santuari de Queralt, el 29 d’agost, en què es podrà assistir a una actuació d’Arianna Savall i Petter Udland Johansen.

Avià celebrarà el 17 de juliol el concert de Hopkinson Smith, però també l’actuació d’Arnau Tomàs, el 13 d’agost a l’Església de Sant Martí. D’altra banda, a l’alt Berguedà, la Mina de Petroli de Guardiola de Berguedà acollirà la interpretació de la Coral Infantil Amics de la Unió, el 12 de juliol en diferents horaris i en format de passeig musical. Aquests, a més, també actuaran a l’Església de Sant Esteve de Bagà, el mateix dia a les 8 del vespre.

Al Monestir de Sant Llorenç, hi haurà Fahmi Alqhai & Rami Alqhai el 14 d’agost al vespre. I el 15, festiu, al Niu de l’Àliga de Bagà, actuarà el grup Tasto Solo.

A part dels concerts en espais tancats, de fet, el FeMAP organitza diverses activitats com són els concerts amb visita guiada, els concerts en entorns natural com el del Niu de l’Àliga, tres passeigs musicals a les Mines de Petroli i sis sessions Gastrofilm en diferents punts del territori pirinenc.

45 concerts i més de 54 activitats

El Festival de Música Antiga dels Pirineus, considerat el més gran d’aquest gènere a tota Europa, aglutina 26 municipis, 45 concerts i més 54 activitats. Per primera vegada, s’incorpora un municipi de França, Bourg Madame, al llistat de poblacions que hi participen. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat, en la presentació de la programació de la 5a edició Festival de Música Antiga dels Pirineus, que “amb l’aposta per la cooperació entre els diferents municipis, el què feu es expressar modernitat amb una excel·lència extraordinària”.

Mascarell ha ressaltat la tasca dels diferents municipis catalans que participen en el festival. “Esteu fent aportació significativa a la cultura catalana i us ho vull agrair. Sobre el gruix cultural del Pirineu heu muntat un esdeveniment que cobreix un espai que no teníem”. I ha conclòs que “Sou un bon model per al conjunt del país”.

Per la seva banda, Albert Batalla, alcalde en funcions de la Seu d’Urgell, ha felicitat els municipis que formen part del festival “conèixer el nostre patrimoni, posar de relleu els nostres músics, ho hem fet entre tots, els grans i els petits. Per a nosaltres, el Pirineu no és una barrera, és un nexe d’unió”. Juli Gendrau, alcalde en funcions de Berga, no ha dubtat de la inciativa .“Fa 4 anys, l’ajuntament de Berga va tenir l’oportunitat de participar en el que ja és el Festival de Música Antiga més gran d’Europa”, ha dit.

Josep Maria Dutrèn, director de FeMAP: “Fem una aposta per les formacions del territori dels Pirineus i pels concerts familiars”. Paral·lelament als concerts “Hem fet paquets turístics que combinen allotjament, visites als monuments i concerts”.