El 125è aniversari de la Guita Xica la fa protagonista d’una històrica passada el dia dels Quatre Fuets

La Guita Xica ha estat aquest diumenge la gran protagonista dels Quatre Fuets.

DSCF5089“Avui als Quatre Fuets hi tenim una convidada d’honor, la Guita Xica que aquest any compleix 125 anys i que s’ha volgut sumar a la festa”. Així ho indicava la veu de la historiadora Dolors Santandreu per megafonia just abans que comencés la tradicional prova dels fuets berguedans. La guita, però, no apareixia del tot per sorpresa a la Plaça de Viladomat. I és que aquesta figura del Corpus berguedà ja havia ofert estona abans una imatge històrica: la d’una passada de tirabols pel carrer Major, camí a la plaça de Sant Pere.

DSCF5032El motiu que la Guita Xica fos fora dels dominis de l’Ajuntament era el dinar que la colla ha ofert aquest migdia i en què hi eren convidades totes aquelles persones que, en un moment o altre, han estat vinculades a la comparsa. “Molt contents per la gent que ha vingut, hem estat molt recolzats per totes les colles de fa molts anys; hi ha hagut no només la colla anterior, sinó fins i tot d’anys precedents”, ha valorat Roger Martínez, cap de colla just enmig d’aquesta improvisada passada Carrer Major amunt, no només amb la guita boja sinó també acompanyats dels músics, i sota les notes de l’“Ella S’ho Pensa”. Respecte la imatge que s’ha viscut en aquest punt de Berga, Roger Martínez reconeixia la singularitat del moment: “És bona, és bona, és bona. És inèdita, no havia passat mai i no tornarà a passar mai fins d’aquí a 25 anys”, ha explicat.


DSCF5045

La Guita Xica ha arribat, de fet, amb els fuets encesos fins la plaça de Sant Pere, des d’on les maces es dirigeixen tradicionalment a la Plaça Viladomat el diumenge dels Quatre Fuets, i on també ha fet cap la mulassa berguedana aquest any. “Quan els fuets de la Patum es fabricaven de manera totalment artesana, calia fer una prova per veure si petaven bé, per veure si la barreja de pólvora era l’adequada. Avui que els fuets es fan de manera industrial tots sabem que aquesta prova no seria necessària, però els berguedans som molt fidels a la tradició i no volem ni hem de deixar perdre els Quatre Fuets, acte que assenyala d’una manera clara que la Patum ja és aquí”, ha indicat també la veu de megafonia. Precisament abans de donar la benvinguda a la Guita Xica. “Que al llarg d’aquesta Patum del 2015 ens té reservades moltes sorpreses més”, ha conclòs Santandreu en aquest escuet anunci.

macesTot plegat un extraordinari aperitiu d’una Patum que ja és aquí. Una primera prova de foc amb més història que mai. El ritual simbòlic amb el que antigament es comprovava que els fuets cremessin i petessin bé, és ja sempre un bon preludi del Corpus berguedà però aquest any ha fet viure a l’avançada part de les emocions de la pròpia festa.

Com sempre s’han fet dos salts de grans, amb quatre fuets per banda; i dos salts de petits, amb vuit fuets per costat. Però en aquesta ocasió, ha estat un salt de Guita Xica el que ha omplert l’espai entre uns i altres.

Se suspèn el Memorial Ricard Cuadra degut a les inclemències meteorològiques

Degut a la climatologia adversa el Concert de Patum – Memorial Ricard Cuadra que s’havia de celebrar la nit de dissabte a la plaça de Sant Pere ha quedat suspès davant la impossibilitat temporal de traslladar-lo al Teatre Municipal.

El concert es farà finalment el diumenge dia 14 de juny a les 6 de la tarda al Teatre Municipal. A les persones que ja tenien entrada se’ls dóna la possibilitat de retornar-los els diners o bé d’assistir aquell dia al teatre.

FOTOS: Tirabols de la Guita Xica, Carrer Major amunt fins a la Plaça de Sant Pere. I tradicional prova pirotècnica a la Plaça de Viladomat. AUTORA: Pilar Màrquez

X