‘L’assassinat de Guillem de Berguedà’, nova novel·la de Francesc Ribera

1688_guillem-de-bergueda“L’apassionant vida i la misteriosa mort de Guillem de Berguedà, controvertit personatge del segle XII català, de la mà de Francesc Ribera, Titot. Del trobador Guillem, alt poeta o baix cafre, o se n’era admirador o se n’era enemic”. Així fa la ressenya de l’editorial Ara Llibres sobre la novel·la ‘L’Assassinat de Guillem de Berguedà’ de l’autor berguedà Francesc Ribera ‘Titot’ i que ha publicat recentment la mateixa editorial. Francesc Ribera (Berga, 1967) és lletrista i cantant de Brams, tot i que ha participat en nombrosos projectes musicals (Mesclat, Aramateix, Dijous Paella, entre d’altres). Entre la vintena de discos editats, hi ha la seva adaptació i interpretació de l’obra completa de Guillem de Berguedà, que va veure la llum l’any 2003. El  disc es proposava actualitzar la figura d’un dels trobadors més importants de les terres catalanes, que va viure durant el segle XII. Ribera va qualificar ja llavors l’obra “d’homenatge” a l’autor.

Actor ocasional i un dels impulsors de l’emissora de ràdio mallorquina Ona Mediterrània, és regidor de l’Ajuntament de Berga per la CUP – properament a l’equip de govern – i, abans d’aquest llibre, havia publicat ja ‘Història de Catalunya al revès’, amb Jordi Creus; i l’assaig ‘Entestat en la independència’. La novel·la, que permetrà descarregar-se els poemes de Guillem de Berguedà musicats pel mateix Ribera, fa un recorregut pels diferents episodis de la vida d’aquest trobador, que va morir el 26 de juliol de 1196 i de qui Ribera ha recordat que “la seva ploma no apuntava al cor de les dames, sinó al dels seus nombrosos enemics”. Entre les víctimes dels sirventesos de Guillem de Berguedà, hi havia alguns dels personatges més poderosos dels comtats catalans.

L’autoria de l’assassinat de Guillem de Berguedà va quedar anònima, així que en la novel·la – amb un extens treball de documentació – s’hi intenta buscar una resposta, entre els nombrosos sospitosos. Personatges importants de l’època com Pere de Berga o el bisbe d’Urgell.

El llibre que reivindica la figura del trobador ha sortit ja al mercat, pot trobar-se en llibreries des del passat dilluns 8 de juny.

A Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat hem parlat aquest dijous amb Francesc Ribera, en una entrevista que podeu escoltar a continuació:

FOTO: Francesc Ribera, en una imatge d’arxiu. FONT: Arxiu AquíBerguedà/Agències

X