Intenten serrar una de les branques del Pi Jove a Castellar del Riu

L’Ajuntament de Castellar del Riu ha detectat, aquest matí de dijous, danys en una de les branques del Pi Jove, que és a tocar de l’històric Pi de les Tres Branques. Així ho ha confirmat l’alcalde del municipi, Adrià Solé, que s’ha mostrat preocupat pel que hagi pogut significar aquest atac per la branca, que s’aguanta “però que no sabem si es podrà salvar perquè ha suposat un tall de profunditat”.

Solé, que ha atès aquest migdia una trucada telefònica de Ràdio Berga i de l’AquíBerguedà, ha recordat a aquesta emissora que fa tot just poc més d’un any que va serrar-se el Pi de les Tres Branques. El mes de maig del 2014, l’emblemàtic Pi berguedà va ser mutilat i, des de llavors, i a l’espera que es repari la branca serrada en té només dues. La proposta definitiva per recuperar el braç serrat vol unir aquesta tercera branca al tronc amb l’ús d’una malla d’acer inoxidable i ha d’estar llesta pel tradicional Aplec, que es fa el tercer diumenge de juliol.

Un any després la víctima d’un atac ha estat el Pi Jove que, hores d’ara, no ha perdut la branca però sí ha patit un tall de profunditat, d’uns 20 – 30 centímetres a part important de l’entorn. També s’han trobat serradures prop de l’arbre, segons ha explicat Solé.

El batlle de Castellar del Riu també ha fet referència al Pi de Folgueroles, a Osona, un plançó de l’arbre de Castellar del Riu,  que va ser atacat al setembre del 2014. Uns desconeguts van utilitzar una serra elèctrica per tallar la fusta i també el pal on hi havia penjada una estelada. Uns atacs que coincideixen amb el moment polític actual en què el debat nacional sobre la independència de Catalunya és al centre del panorama polític.

Adrià Solé es trobava a l’hora d’atendre la trucada just davant del Pi Jove, amb efectius dels Mossos d’Esquadra i a l’espera de l’arribada de tècnics de la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, ha relatat que es desconeix encara quins han estat els fets exactes i que aquests seran motiu d’investigació en les properes hores.

FOTO: Indicació al Pi de les Tres Branques. AUTOR: Assemblea Nacional Catalana (ANC)/web