Societat

La integració tarifària fa crèixer un 5% els desplaçaments amb autobús al Berguedà

La integració tarifària fa crèixer un 5% els desplaçaments amb autobús al Berguedà

La primera fase de la integració tarifària al Berguedà s’estrena amb un augment de viatgers a l’autobús del 5% respecte el mateix període de l’any passat. Així se’n desprèn de les dades fetes públiques per l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) que reflecteixen l’ús del transport públic als municipis amb integració tarifària durant el primer trimestre de 2015, és a dir, de gener a març.

El desplegament parcial del sistema tarifari integrat a la comarca ha fet que es registressin 37.009 validacions (viatges) amb transport públic a la comarca durant els primers tres mesos de l’any. Aquesta xifra inclou els desplaçaments interns per la comarca però també els que s’han fet entre el Berguedà i el Bages, i entre la comarca i Barcelona. Entre gener i març del 2014, es van fer 35.228 viatges amb transport públic al Berguedà. Per tant, això representa una pujada del 4,88%. Aquest increment d’utilització és superior a la mitjana de la resta de sistema integrat, que és del 0,64%, cosa que demostra la bona acceptació que ha tingut l’arribada parcial de la integració tarifaria a la comarca.

Per operadors, Alsina Graells-ALSA ha registrat 35.387 validacions entre gener i març, TransBages, de la ruta Berga-Prats de Lluçanès i Berga-Solsona, 1.138; i Autocars Mir, de la ruta Bagà-Ripoll, 484.

Pel que fa a la venda de packs de 10 viatges, que inclouen una targeta per l’autobús i una targeta per l’ús del metro o bus metropolità, s’han venut 1.728 packs de 7 zones (Berguedà-Barcelona) i 430 de 4 zones (Berguedà-Bages). Això ha suposat uns ingressos de 95.154,09 € per l’ATM.

La integració tarifària es va posar en marxa de forma parcial el passat 1 de gener amb nous títols de transport per la utilització del bus entre el Berguedà, el Bages i Barcelona i també pels desplaçaments interns per dins de la comarca i va suposar una reducció del 33% dels preu del bitllet de 10 viatges. El desplegament del sistema tarifari integrat al Berguedà no és complert, ja que fan falta dues targetes per poder combinar diferents mitjans de transport i els packs només es poden comprar i recarregar a les oficines d’Alsina Graells-Alsa de Berga i Barcelona. La integració tarifària total està prevista entre el 2016 i els 2018 amb l’arribada de la nova targeta de transport T-Mobilitat.

La Generalitat referma el seu compromís amb la nova estació d’autobusos de Berga

Aquesta setmana, el departament de Territori i Sostenibilitat ha posat a informació pública el Pla de transport de viatgers de Catalunya 2020, que recull els objectius en matèria de transport públic que s’haurien d’assolir abans de l’any 2020. Pel que fa a la comarca, es valora molt positivament el funcionament de la targeta T-10/120, que funcionava abans de la integració tarifària, i que es va exportar a altres comarques de Catalunya. També es detalla l’aportació que fa la Generalitat als Consells Comarcals en matèria de transport públic que en el cas del Berguedà és de 140.000€.

A més, en aquest pla s’hi detallen els projectes que s’han de desenvolupar fins l’any 2020. Entre les propostes plantejades s’hi troba el compromís de la construcció i posada en funcionament de l’estació d’autobusos a Berga. Per contra, cau el projecte de la línia Exprés.cat que havia d’unir Barcelona, Manresa i Berga sense parades intermitges amb autobusos d’altres prestacions i amb un augment de les freqüències. El Pla només contempla, de moment, la posada en servei d’aquesta línia entre Barcelona i la capital del Bages.

El Pla de transport de viatgers de Catalunya 2020 ha quedat a informació pública i obert a un procés de participació per a la confecció del document definitiu del Pla. Fins a l’1 de setembre els ajuntaments, consells comarcals, associacions de col·lectius d’usuaris, el conjunt d’agents del sector del transport i ciutadans que hi vulguin participar puguin fer les seves aportacions que seran degudament analitzades i valorades per tal de completar el document definitiu, que es presentarà a finals d’any.

Atm Autobus Estació d'autobusos Integració tarifària

Estic amb tu

Comentaris