Bagà, Cultura

Bagà acull l’exposició ‘100 anys de Restauració Monumental’ cedida pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona

Bagà acull l’exposició ‘100 anys de Restauració Monumental’ cedida pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona

Quan la Mancomunitat de Catalunya estava presidida per Enric Prat de la Riba, el 1914, es va crear el Servei de Catalogació i Conservació de Monuments de la Diputació de Barcelona. El 31 d’octubre de 1986, molts anys després, es va canviar la seva denominació per Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, a conseqüència del traspàs de competències a la Generalitat de Barcelona. Bagà acull ara l’exposició ‘100 anys de Restauració Monumental’ cedida per aquest servei. Un resum dels cent anys d’actuació del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) a tot Catalunya, però bàsicament a la província de Barcelona.

La conservació de monuments històrics ha sigut la tasca d’aquest servei des del mes de gener de 1915, sent aleshores el primer organisme d’una administració pública espanyola dedicat a la salvaguarda, conservació i restauració del patrimoni monumental. Segons ha explicat l’historiador baganès, Pere Cascante.

La mostra es basa en tres etapes: la primera, és sobre principis del segle XX a la època de Geroni Martorell, per exemple quan es va descobrir el Monestir de Sant Pere de Casserres; la segona és la d’Antoni González, i la restauració de Sant Quirze de Pedret; i finalment, la tercera, que seria la més recent, acolliria l’etapa de Joan Closa. En la exposició s’hi trobaran, entre un resum del llarg dels anys, moltes fotografies i tres audiovisuals, un per a cada etapa. Per exemple, s’hi podrà trobar un audiovisual amb l’arrencament de les pintures de Sant Vicenç de Rus i com les conserven.

S’ha decidit que Bagà fos la població que acollís aquesta exposició, ja que en aquesta mateixa vila també es van portar a terme diferents obres de restauració de la coberta i campanar de l’església de Sant Esteve entre els anys 2010 i 2015, es va elaborar un document o pla director de criteris d’intervenció en el centre històric i patrimoni monumental de Bagà (any 2006); i es va fer l’estudi de viabilitat de l’edifici de la Baganense.

Aquesta exposició romandrà oberta aquesta setmana, fins el dia 28 de Juny al Palau dels Pinós. La inauguració va ser el passat divendres 19 i hi va assistir el cap del servei del patrimoni de la Diputació de Barcelona; el senyor Joan Closa i Pujavet; i l’alcalde de la vila; Nicolàs Viso Alamillos.

La mostra es podrà visitar durant els caps de setmana dintre dels horaris de l’oficina de turisme. Dissabtes de 10 a 13 hores i de 17 a 19 hores. I diumenges i festius, des de les 10 fins les 14 hores. Entre setmana cal fer reserva prèvia.

Per més informació, es pot consultar aquí. O es pot contactar amb turismebaga@gmail.com o tur.baga@diba.cat.

A Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat, hem tingut als nostres micròfons l’historiador Pere Cascante, que ens ha parlat de la mostra i del paper del Servei de Catalogació i Conservació de Monuments de la Diputació de Barcelona. El podeu escoltar a continuació:

FOTO: Església de Sant Esteve de Bagà, restaurada pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local. 

Alt Berguedà Art Bagà Sccm Spal Turisme

Estic amb tu

Comentaris