La CUP presenta el cartipàs amb una divisió de responsabilitats en 6 grans àrees i dedicació exclusiva de Montse Venturós

L’equip de govern de Berga de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) ha presentat el cartipàs, que marca les responsabilitats dels seus regidors en aquest mandat. Hi ha una divisió en 6 grans àrees: regidoria Econòmica i de Participació Popular, que assumirà l’alcaldessa Montse Venturós; la regidoria de Governació i Promoció Econòmica, que recau en Francesc Ribera ‘Titot’; la regidoria de Serveis a les persones, la titular de la qual serà Anna Alsina; la de Cultura, Educació i Esports, amb Mònica Garcia al capdavant; la regidoria d’Urbanisme, Sostenibilitat i Serveis Públics, per Oriol Camps; i l’àrea de Recursos Humans, de la qual serà regidora Sílvia Armengou.

L’alcaldessa tindrà dedicació exclusiva, mentre que la dedicació de Francesc Ribera serà del 90%; “pràcticament exclusiva, per poder-ho combinar amb la meva activitat professional que es veurà reduïda però que poc o molt continuaré”, ha expressat el mateix Ribera. Ribera també ha avançat que Anna Alsina i Mònica Garcia tindran una dedicació del 50%, mentre que la dedicació parcial d’Oriol Camps també se situarà en un 50% i escaig.

Pel que fa els sous, el llindar es trobarà entre els 1.402 i els 1.680 euros nets mensuals, amb criteris diferencials segons si l’edil en concret té família a càrrec o no, i s’eliminen les indemnitzacions per assistència a juntes de govern i els extres. L’únic que es manté és la indemnització per assistència al ple dels grups municipals, “perquè traient-ho també afectaven els altres grups”, ha reflexionat Ribera.

Montse Venturós: “Baixen les retribucions i augmenta el temps de dedicació”

En global, si aquest capítol monetari pujava fins als 146.188,04 euros bruts anuals al principi de l’anterior mandat – encara que posteriorment Juli Gendrau (CiU) va renunciar al seu sou com a batlle amb dedicació exclusiva (de 42.529,46 euros bruts anuals)  en ser escollit delegat del Govern a la Catalunya Central –; l’Ajuntament de la CUP hi dedicarà 116.138,06 euros bruts anuals. “El que suposa una rebaixa de 30.050 euros respecte la situació inicial anterior”, ha destacat Ribera.

D’aquesta manera, ha expressat també la pròpia alcaldessa, Montse Venturós,“les retribucions baixen i augmenta el temps i les persones amb dedicació a l’Ajuntament”.

D’entre les novetats, la regidoria de Recursos Humans queda fora de l’àrea de Governació. N’assumeix la responsabilitat Sílvia Armengou, que no té dedicació al consistori, però de la que els membres de l’executiu presents a la roda de premsa de presentació del cartipàs, han destacat la seva experiència professional en aquest àmbit. Entre d’altres, la importància de Recursos Humans, ve donada també per la consideració que és una àrea a la que es vol donar atenció “perquè a l’Ajuntament hi ha menys personal del que es necessita per funcionar, amb treballadors fent un esforç important”. Una qüestió difícil de resoldre en virtut del compliment del Pla d’Ajust al que està sotmès el consistori.

Montse Venturós, sobre la que recaurà la responsabilitat de l’àmbit de l’Economia, la política i l’execució pressupostària i financera, la planificació i coordinació d’actuacions per a l’aplicació del programa, entre d’altres, es veurà acompanyada com a principals col·laboradors d’Oriol Camps i Francesc Ribera, primer i segon Tinent d’alcalde. Mònica Garcia serà tercer tinent d’alcalde i Sílvia Armengou ocuparà, així mateix, la quarta tinença d’alcaldia.

Una regidoria de Participació Popular

Conjuntament amb l’àrea Econòmica, Montse Venturós tindrà la responsabilitat de l’àmbit de Participació Popular, que quedarà deslligat del Reglament Orgànic Municipal (ROM) per obtenir forma pròpia, un aspecte que es trobava al seu programa electoral i a partir de la qual es vol “establir vies de participació popular en la gestió de l’Ajuntament i facilitar la comunicació i la transparència de l’Ajuntament amb la ciutadania”.

Venturós també tindrà la responsabilitat de l’àrea de l’Hospital Sant Bernabé, en què s’inclou la màxima representació de l’Ajuntament a l’Hospital, les relacions i comunicacions amb aquest i la defensa dels interessos de la sanitat pública.

D’altres àrees fortes del consistori seran la de Governació, gestionada per Francesc Ribera, a qui recaurà l’àmbit d’emergències, seguretat ciutadana i protecció civil. També seran responsabilitat de la seva àrea l’Ocupació; i la Comunicació, amb la inclusió de la ràdio municipal i l’espai local de comunicació en aquest àmbit.

Oriol Camps serà el regidor d’Urbanisme, Sostenibilitat i Serveis Públics. En aquest àmbit, són responsabilitats d’aquesta àrea, entre d’altres, la política municipal en matèria de planejament territorial i urbanístic, la gestió i disciplina urbanística, l’habitatge, l’ordenació i promoció de l’espai públic, la mobilitat i la valorització del paisatge.

Està previst que el cartipàs passi per ple aquest mateix dimarts al vespre; moment en què l’executiu local, sense majoria, confia que la resta de grups, amb qui ja han conversat prèviament, s’abstinguin o bé votin a favor per tal de permetre’ls tirar endavant la proposta i la governabilitat de la ciutat.