Montse Venturós: “Ens hem de plantejar si convé fer una Patum pel centenari de la Coronació de la Mare de Déu”

Un referèndum seria “un dels mecanismes possibles” per escatir si a Berga s’ha de celebrar o no una segona Patum l’any 2016 en motiu dels actes commemoratius del centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt. Així s’ha expressat l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, en una entrevista del periodista Antoni Bassas a l’Ara.cat. L’entrevista que s’ha transmès en directe per web aquest matí, i que continua podent-se visualitzar en aquesta secció del diari català, ha servit no només perquè Venturós repassés els primers dies a l’alcaldia, sinó perquè reflexionés sobre alguns dels reptes i projectes que l’equip de govern de la ciutat de Berga haurà de gestionar el proper mandat.

Preguntada, doncs, pel fet que l’any 2016 a Berga s’hi hagin previst dues Patums, Venturós ha assegurat que “ens hem de plantejar si convé” fer una segona Patum, “vistos els costos que té”. Venturós li ha dit a Antoni Bassas que a la CUP els “agradaria poder-ho consultar”. Un plantejament que es podria dilucidar en referèndum però també a través “de consensos amb les entitats que treballen” en el programa d’aquest centenari. “L’Ajuntament està arruïnat”, ha recordat, de manera que ha descartat que la seva posició sigui per motius religiosos, sinó que es planteja des d’un punt de vista econòmic.

Externalització dels serveis

Sobre una qüestió que la CUP va tractar àmpliament en la campanya electoral com la remunicipalització dels serveis municipals, Montse Venturós ha reconegut que, per les clàusules contractuals i la situació de l’Ajuntament, serà majoritàriament “complicat”.

En el cas de l’aigua, per exemple, “és absolutament impossible fer-ho en aquests quatre anys, degut a l’endeutament del consistori, el dèficit estructural a nivell mensual i anual, i precisament perquè hi ha unes clàusules contractuals que no ens permeten fer aquest pas”. Tot i així, ha remarcat que “en el cas de Berga hi ha hagut una desatenció absoluta pel que fa les externalitzacions”.

Del servei d’aigua, ha afegit que “la mateixa empresa finança obres que l’Ajuntament no pot pagar, el deute continua augmentant amb aquesta mateixa empresa, i això repercuteix en la factura dels consumidors”.

En síntesi ha asseverat que “s’ha de treballar” per poder assolir les remunicipalitzacions dels diferents serveis. I un dels que ha vist possible de recuperar en aquests quatre anys “és el servei de neteja”.

Redistribució de la riquesa i Parc de la Natura

D’entre d’altres temàtiques, Montse Venturós, que fins i tot ha estat preguntada sobre què pensava de la situació nacional i de la postura de la CUP de cara el 27S, també ha parlat de quin ha de ser el model econòmic de la ciutat de Berga.

“Berga ha de fer un treball en tots els sectors econòmics, treballar en àmbits com l’agroalimentari. Cal parlar d’indústria i serveis”, ha dit Venturós. L’alcaldessa de la CUP s’ha mostrat en contra de la concepció de Berga “com un destí turístic en el que cal terciaritzar absolutament tota l’economia”. D’entre els projectes d’aquest tipus que hi ha sobre la taula al consistori, Montse Venturós ha fet referència al Parc de la Natura, del que ha assegurat que esperen tenir-ne més detalls ara que són a l’Ajuntament, ja que ha considerat que no hi ha prou informació del que es proposa ser. S’hi ha referit “com un intent de zoològic o safari, que continua traçant un camí de terciarització de l’economia  a la comarca, en què la redistribució de la riquesa acaba sent nul·la”.

Per l’alcaldessa és important evitar el model turístic que està present actualment “per exemple, a la Cerdanya”; i en canvi apostar “per un turisme de descans, cultural i patrimonial; així com també esportiu”, ja que aspectes com el creixement i popularització de les curses de muntanya “és un atractiu molt potent que, a banda, de distribuir la riquesa, potencia el territori”.