El Pi de les Tres Branques recupera el tercer braç gràcies a una estructura feta de nervis d’acer

DSCF5684“Els operaris estan acabant de treballar-hi, i durant el matí ja es preveu posar-la sobre el seu lloc, en principi amb una ànima de ferro i una sèrie de costelles d’acer que exerciran de cotilla”, ha relatat Adrià Solé, alcalde de Castellar del Riu, que a primera hora ja era al Pla de Campllong pendent d’aquesta actuació. Gairebé un any i dos mesos després que l’emblemàtic Pi berguedà es veiés mutilat per un atac premeditat que li va suposar perdre el tercer braç, avui es preveu que la branca pugui tornar al seu lloc.

La proposta definitiva per recuperar el braç serrat es farà realitat en les properes hores i unirà aquesta tercera branca al tronc amb l’ús d’una malla d’acer inoxidable. “Quedarà visible però estèticament bé, la nova instal·lació ha de durar 50 anys sense problemes”, segons ha apuntat també el director tècnic del projecte, Gerard Passola.

Nervis exteriors

DSCF5682Passola ha dit a Ràdio Berga i l’AquíBerguedà.cat que “el pi s’aguantarà per uns nervis exteriors, la part exterior del cilindre és el que més treballa en qualsevol estructura: hem d’assegurar molt bé la part de fora, hem posat un petit puntal de ferro a l’interior per ajudar-nos al posicionament, després aquest pràcticament ja no treballarà”. El tècnic també ha explicat que el braç es reomplirà amb resines “perquè el contacte sigui íntim” i que, tot i que la branca ja se situaria avui al seu lloc original,  els operaris encara trigaran un parell de dies a col·locar els diferents nervis” per tal que la mateixa resisteixi “els vents més forts i el pas dels anys”.

Aquest mitjà ha estat amb l’alcalde i el mateix Passola al Pla de Campllong aquest matí de dimecres, en el moment en què s’esperava la grua que havia d’ajudar a alçar la branca per col·locar-la al Pi i que anava amb cert retard. Ja a primera hora, doncs, treballadors de l’empresa Don Árbol eren sobre el terreny per preparar el procés de recol·locació de la branca. La mateixa haurà constat d’un minuciós treball per la qual s’haurà unit la branca amb la soca, subjectant-la per l’exterior amb nervis d’acer, a mode de cotilla metàl·lica.

DSCF5686El mes de maig del 2014, l’emblemàtic Pi va ser mutilat i, des de llavors, i a l’espera d’aquest instant, el braç ha descansat en una nau del polígon industrial de la Valldan de Berga. La branca va arribar ahir al pla de Campllong, on aquest matí esperava el seu moment en un camp proper al Pi; ja lluint les diferents làmines metàl·liques que subjecten la fusta i després que els operaris treballessin també amb resines i argila que en van tapar prèviament alguns forats. El cost total de l’actuació és de 35.000 euros.

El batlle ha destacat que Diputació de Barcelona i Generalitat de Catalunya paguen el cost de la mateixa a parts iguals. “L’Ajuntament de Castellar del Riu no podria fer front a aquesta despesa, però com arbre monumental se’n fan càrrec aquestes dues institucions”, ha detallat.

L’Aplec del 19 de juliol

DSCF5681Si s’ha fet en aquest moment, és perquè l’Ajuntament de Castellar del Riu volia que el Pi estigués recuperat per l’Aplec Nacionalista que es fa cada tercer diumenge de juliol. El consistori, però, roman pendent en l’actualitat del futur del Pi Jove que també va patir un atac, en aquest cas fa poques setmanes. L’arbre jove no ha perdut la branca però sí que ha patit un tall de profunditat, d’uns 20 – 30 centímetres a part important de l’entorn.

El consistori ha demanat, de fet, ja suport a la Generalitat per garantir amb càmeres de vigilància la protecció de l’arbre simbòlic que va lloar Jacint Verdaguer.

FOTOS: Treballs al Pla de Campllong, aquest matí de dimecres. AUTORA: Pilar Màrquez