La Generalitat destaca la feina conjunta entre institucions que ha permès recuperar la tercera branca de l’emblemàtic Pi

Hi havia satisfacció després d’un dia intens de feina. Així es respirava a mitja tarda l’ambient al Pla de Campllong, on durant tot el dia s’han fet les tasques de recuperació del tercer braç del Pi de les Tres Branques. “S’ha treballat al mil·límetre per permetre la col·locació de la branca, a la que en aquests moments s’hi estan col·locant les 9 làmines de la malla d’acer que n’ha d’assegurar la subjecció al tronc”, ha comentat l’alcalde Adrià Solé al punt de dos quarts de 6 de la tarda.

A aquella hora, l’acompanyava el delegat del govern de la Generalitat a la Catalunya central, Juli Gendrau, que en una conversa amb Ràdio Berga i l’AquíBerguedà.cat, ha volgut destacar “l’encert que s’ha tingut des de l’Ajuntament i des del mateix territori, en haver insistit en la possibilitat de recol·locar aquesta tercera branca”.

DSCF5690Gendrau ha recordat que inicialment s’havia parlat de diferents opcions alternatives, com seria l’haver situat en aquest punt un monument al·legòric, “però s’ha demostrat que ha estat un encert el poder recuperar i instal·lar la tercera branca, que és la que havien tallat”. Perquè, a més, “s’està sent molt respectuós amb el que era l’arbre; quedarà molt bé, quedarà molt digne i podrem dir que hem recuperat aquesta tercera branca, i el que és aquest símbol del nostre país, el Pi de les Tres Branques”, ha reiterat el representant territorial del Govern.

Gendrau també ha posat en valor la col·laboració entre Ajuntament de Castellar del Riu, Generalitat de Catalunya, i Diputació de Barcelona. Un treball conjunt que ha “aconseguit recuperar aquest símbol dignament encara no un any després” de patir l’atac. Un aspecte en què també ha coincidit l’alcalde Adrià Solé, que ha explicat que durant el dia han passat pel lloc representants de la Generalitat i també de l’àrea d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona.

Per Juli Gendrau, ha estat un èxit poder tenir recuperat del tot el simbòlic Pi per l’Aplec Nacionalista que es celebrarà d’aquí a 11 dies. Una trobada que l’any passat ja va aplegar molta gent; precisament després que el Pi vell hagués estat mutilat i com a reivindicació a l’entorn d’un arbre simbòlic pel país i que té la categoria de monumental.

En aquest sentit, Juli Gendrau ha dit que esperava que l’Aplec Nacionalista fos igualment reeixit en aquesta edició del 2015, en què ja es comptarà amb el tercer braç recuperat.

DSCF5689La reconstrucció de l’arbre que simbolitza la unitat dels Països Catalans, ha estat l’arbre monumental “que ha portat més feina” dels 200 arbres reconstruïts a Catalunya, segons ha expressat també Eduard Parés, cap de la secció de Gestió d’Espais Naturals de la Generalitat. Amb un cost de 35.000 euros, finançats a parts iguals pel Govern de la Generalitat i la Diputació de Barcelona, el Pi de les Tres Branques ha recuperat finalment avui el seu aspecte original.

Durant el dia s’han realitzat les operacions necessàries per col·locar la branca, de més de dues tones, al seu lloc habitual. Al llarg dels treballs de reconstrucció d’aquest pi silvestre de 25 metres d’alçada, que podrà presidir ja sense problemes l’Aplec del diumenge 19 de juliol, s’ha treballat al detall i tenint en compte que un dels moments més delicats era el de la unió amb la part de l’arbre que va quedar dempeus: un cop que aquesta branca faltant s’havia alçat, amb l’ajuda d’una grua i amb les corresponents mesures de seguretat.

Protecció per evitar nous atacs

DSCF5688Juli Gendrau, delegat de la Generalitat a la Catalunya central, ha explicat a aquesta emissora, a més, que en haver traslladat la branca al pla de Campllong el dia abans, per tal de col·locar-la aquest dimecres, també s’hi ha intensificat la vigilància.

Unes rondes de vigilància dels Mossos d’Esquadra que es faran amb freqüència alta a la zona, d’aquí al 19 de juliol.

A partir d’ara, Gendrau també ha dit que cal estudiar quines han de ser les mesures adequades per protegir aquest entorn i “garantir que aquell qui hi vulgui fer mal ho tingui el més difícil possible”.

Gendrau ha fet referència, en aquest sentit, a la proposta de l’Ajuntament de Castellar del Riu de posar-hi càmeres i ha comentat que “s’ha estat parlat de diferents sistemes i metodologies per saber què es pot fer per garantir-ne la seguretat”.

FOTOS: Imatges de la tercera branca ja col·locada del Pi vell. AUTORA: Pilar Màrquez