El comité executiu comarcal d’Unió Democràtica de Catalunya al Berguedà es dissol per la dimissió del 76% dels seus membres

El comité executiu comarcal d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC) al Berguedà s’ha dissolt per la dimissió del 76% dels seus membres. Segons ha informat Llorenç Altozano, que n’era vicepresident comarcal fins aquesta setmana, “ahir dimarts es va acordar la dissolució del comité executiu comarcal d’Unió al Berguedà”. Un fet que va consumar-se després que la major part dels membres de l’executiva, “que, entre d’altres, inclou tots els càrrecs electes del partit a la comarca (alcaldes, regidors, consellers comarcals i diputat provincial), presentessin la seva dimissió en bloc”, ha assegurat Llorenç Altozano a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat.

La dimissió de més de tres quartes parts de l’executiva – 10 de 13 membres – hauria comportat que aquesta deixés d’existir al Berguedà; encara que, de moment, aquestes persones mantenen la militància en la seva totalitat i no han estripat el carnet d’UDC.

La dissolució del comité vol ser, doncs, un “toc d’alerta” a la direcció nacional d’Unió respecte la qual hi ha “malestar” a nivell comarcal. Segons Altozano, aquest malestar sorgeix en bona part dels càrrecs electes del partit al Berguedà arran “dels esdeveniments produïts al si del partit des de la consulta del 14J”.

Per al fins ahir vicepresident comarcal d’UDC: “les repercussions posteriors a la consulta, com per exemple la ruptura de la federació amb CDC; els expedients disciplinaris a diferents membres del comité de Govern i militants; i el no recolzament del caràcter plebiscitari de les eleccions del 27S; s’ha traduït en aquesta dimissió generalitzada i la posterior dissolució del comité executiu comarcal”. La consulta interna d’Unió del passat 14J al Berguedà “va obtenir el resultat més contundent de Catalunya: amb un 93% del ‘No’ i un pírric suport al ‘Sí’ del 6%”, ha recordat.

Al Berguedà, en la consulta del 14 de juny van votar-hi un 80% dels militants, i va guanyar el ‘No’ – que per molts suposava el suport explícit al procés d’autodeterminació del país – amb una important majoria. Hi ha hagut, per tant, un “notori desencís de la militància comarcal amb la direcció nacional del partit; i un suport clar a les tesis del President de la Generalitat, envers la posició que havia de prendre la ciutadania de cara a les properes eleccions del 27S”. Per Altozano, aquestes eleccions s’entenen “com a plebiscitàries” per una gran part dels que formaven part fins ahir del comité executiu d’UDC al Berguedà.

Posteriorment a la dimissió dels membres de l’executiva, s’ha procedit a constituir una entitat gestora provisional de l’associació ‘Plataforma política hereus UDC 1931’ que defensa el ple sobiranisme de Catalunya mitjançant la Independència i advoca per unes eleccions de caràcter plebiscitari el proper 27S, donant suport al projecte endegat el 20 de juny pel President Mas.

FOTO: Llorenç Altozano, exalcalde d’Avià en una imatge d’arxiu amb Francesc Homs. AUTOR: ACN/Arxiu