El ple de Puig-reig es tensa pel nou sistema de retribucions, després que l’oposició adverteixi que suposa un increment de 30.824,48 euros anuals

El nou sistema de retribucions del govern local d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va tensar el plenari a Puig-reig. Convergència i Unió (CiU) i ARA Puig-reig, els dos grups de l’oposició, van mostrar-se en contra perquè consideren que hi ha un encariment en el cost que no s’adiu a la situació actual de crisi. “Suposa un encariment de 30.824,48 euros l’any, un 38,35% d’augment respecte el cost de l’anterior equip de govern” va defensar l’exalcalde Antoni Clement, de CiU.

Els sis regidors d’Esquerra, que governen el municipi amb majoria absoluta, tindran reconeguda algun tipus de dedicació al consistori en aquest mandat i no cobraran per assistir a juntes de govern o plens. En aquest sentit, l’alcalde Josep Maria Altarriba amb una dedicació gairebé exclusiva del 95%, té una assignació de 30.904,68 euros bruts anuals, el que significa un sou de 2.575,39 euros bruts mensuals; “1.927,94 euros nets al mes”, segons va detallar durant el ple la mateixa regidora d’Hisenda, Mireia Canal.

DSCF5669“És el mateix que tenia l’alcalde anterior amb l’augment de les dedicacions”, ha defensat Canal. L’edil ha destacat que la diferència de dedicació també recau en què s’elimina “el càrrec de confiança que hi havia fins ara” a l’alcaldia. “Es cobrarà la quantitat bruta que es cobrava en aquests moments, però l’obligatorietat de donar-se d’alta a la Seguretat Social, fa que l’increment dels costos laborals per cotització sigui de 17.500 euros l’any”, va dir Mireia Canal.

Canal va considerar que ara “es retribuirà als regidors per la dedicació a l’Ajuntament, i no per les assistències a reunions o plens; creiem que aquest sistema és molt més transparent”.

Precisament, la dedicació de Canal va ser la que va portar més polèmica al plenari. La regidora d’Hisenda tindrà una assignació de 19.200 euros bruts anuals per una dedicació del 80%; 1.600 euros bruts al mes. “Aquesta dedicació suposa un cost extra de 10.500 euros l’any. Amb aquest lloc de treball, l’Ajuntament disposarà de la feina d’un economista amb experiència en gestió pública, amb un preu molt per sota al de mercat que podrà analitzar els usos del diner públic i millorar-ne la gestió, assegurant-ne una total transparència”, va considerar la mateixa Mireia Canal, que va relatar també que la quantitat que cobrarà ve de multiplicar el salari mínim per 2,5.

Pel que fa la resta de l’executiu local, aquests tindran una dedicació del 50% i cobraran 8.514 euros bruts anuals, 709,58 euros bruts al mes.

Un sistema que el govern considera “més just”

DSCF5663Per Josep Maria Altarriba, el nou sistema és “més just i transparent”, i és el que s’aplica “a moltíssims ajuntaments d’aquí a la vora, per exemple a Navàs”. El batlle va voler evitar polemitzar: “no negaré que el cost pel municipi és aquest de més, però no em sembla just que es digui que l’equip de govern s’ha augmentat la retribució. El fet que 4 regidors tinguin un sou per una dedicació del 50% de la jornada, té un cost de Seguretat Social”, va dir. Afegint que és la cotització el que, en aquest cas, suposa “la diferència” amb l’anterior mandat.

Conjuntament amb el grup de CiU, també va ser crític amb aquest nou sistema de retribucions Ramon Ros, anterior regidor d’Hisenda i ara regidor pel grup ARA Puig-reig. “Fins i tot si comptem el sou del càrrec de confiança, que era de 3.333,80 euros anuals; 4.656,98 sumant-hi el que el consistori l’hi pagava de Seguretat Social, tenim que l’encariment respecte l’anterior mandat és de 28.715,08 euros l’any”, va posar en valor. Ramon Ros també va remarcar la feina feta en l’anterior mandat: “Al 2011 en establir que cada regidor cobrés 145,35 euros per sessió de ple, i 266,48 per junta de govern, i baixant al 80% la dedicació de l’alcalde; vam aconseguir un estalvi de 18.000 euros que va anar a plans d’ocupació”.

DSCF5672En el mateix sentit, Antoni Clement va recordar que “els treballadors de l’Ajuntament fa molts anys que tenen el sou congelat i rebaixat un 5%” i que “en estalvi energètic s’havia aconseguit un estalvi de 36.000 euros anuals, que ara servirà per incrementar els sous”.

Clement també va retreure que ERC hagués defensat en campanya una aposta per la participació popular, mentre que aquest increment no s’hauria consultat a la ciutadania. I va arribar a titllar l’augment “d’indecent” en la situació de crisi actual. Per Clement, “l’increment suposarà, en quatre anys, 123.287, 92 euros més” a les arques municipals. L’exbatlle també va destacar que mentre que, en total, aquest capítol monetari costava 80.357,36 euros anuals l’anterior mandat, ara la xifra puja fins els 111.000, el que suposa 30.824,48 euros a l’any de més.

Dedicació sense reconeixement

DSCF5654Més enllà dels números, també va despertar l’enuig de l’oposició, el fet que es destaqués la dedicació dels regidors com un factor a posar en valor a l’hora d’establir el nou sistema de retribucions. Carme Rosell, de CiU, va intervenir també llavors per recordar que “no es pot posar en qüestió les hores que hi hem dedicat” ja que va dir que “sense tenir assignada dedicació, fèiem molt més que 4 hores al dia d’una dedicació parcial; dedicant-hi temps del nostre espai personal i també caps de setmana, un rere l’altre”.

La polèmica pel nou sistema retributiu va arribar fins i tot al moment en què al ple de Puig-reig es permet que el públic plantegi qüestions. I és que respecte el paper de la regidoria d’Hisenda, en què ara Mireia Canal té una dedicació reconeguda del 80%, va arribar a demanar torn de paraula un altre exbatlle de Puig-reig, Saturnino Domínguez, que – en el mateix sentit que l’exedil Ramon Ros – va dir que se sentia obligat a destacar la bona feina feta pels regidors d’Hisenda de la seva època, encara que aquests no tinguessin reconeguda cap dedicació al respecte.

FOTOS: Ple de Puig-reig, aquest dimarts al vespre. AUTORA: Pilar Màrquez

X