L’embassament de la Baells s’incorpora al projecte Vies Braves que presenta cinc nous itineraris, majoritàriament marins

El Consell Comarcal del Berguedà i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà s’han adherit aquest migdia al projecte de Vies Braves, per promocionar i donar a conèixer el carril de natació de l’embassament de La Baells.

En aquest sentit, Costa Barcelona i  Pirineus Barcelona formen part d’aquest projecte pioner al món endegat l’any passat a la Costa Brava que a través d’una xarxa pública d’itineraris marins pretén  fomentar la pràctica d’activitats esportives, lúdiques i pedagògiques. En total, són 5 els nous recorreguts que es posen en marxa aquest estiu a la demarcació de Barcelona: 3 a Sitges, 1 a Calella i 1 més a l’embassament de la Baells.

LaBaells.natació6Aquests itineraris, que transcorren paral·lels als camins de ronda , estan senyalitzats i abalisats, i permeten gaudir i explorar el litoral des del mar de forma segura. “Mentre que a Pirineus de Barcelona, també es podrà nedar en aigües obertes a la Via Brava de la Baells”, segons han destacat fonts de la Diputació .

D’aquesta manera, Sitges comptarà amb tres itineraris marins senyalitzats, d’ 1,2 quilòmetres cadascun que permetran conèixer a través de la natació en aigües obertes o l’snorkelling els principals punts del seu litoral marí. En el cas de Calella hi haurà la delimitació d’un quilòmetre aproximadament que va des de la zona del Club Natació Calella i que abraça tota la Roca Grossa. I per primera vegada, les Vies Braves arribaran a un embassament; amb el recorregut que s’ha senyalitzat a la Baells. Serà un itinerari d’un quilòmetre de llargada que ja es va abalisar l’estiu passat com a prova pilot i que ara s’incorpora a la xarxa de les Vies Braves de Barcelona.  

LaBaells.natació9El president en funcions del Consell Comarcal del Berguedà i de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, Sergi Roca, ha manifestat que “al Berguedà ens estem promocionant com la destinació pirinenca més propera a Barcelona i un escenari ideal on practicar esports a la natura per terra, aire i aigua. L’abalisament d’una via de natació a l’embassament de la Baells ens permet obrir-nos al medi aquàtic per donar una nova oferta a un públic que està creixent molt ràpidament i fer-ho de la mà del projecte Vies Braves, ens dóna més força de promoció per la comarca i per aquest espai tan particular.”

Per la seva banda,  el diputat en funcions de Turisme, Ramon Riera, ha destacat que amb la participació de Costa Barcelona i  Pirineus Barcelona a les Vies Braves, s’aconseguirà “diversificar i desestacionalitzar el turisme als pobles de costa, captar nous segments de mercat, promocionar aquestes marques turístiques, crear nous productes turístics innovadors, i promocionar els municipis implicats, així com el coneixement, l‘ús racional i sostenible dels recursos naturals”.

Promoure la descoberta del fons 

Les Vies Braves són d’accés públic i gratuït per a nedadors i aficionats a l’snorkelling. Els itineraris disposen de panells informatius on es detalla el nom, el mapa topogràfic i les característiques de la via (longitud, amplada, durada, nivell de dificultat…), a més d’indicacions sobre la biodiversitat i les característiques del fons marí, elaborades amb la col·laboració del Club d’Immersió de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona. Els panells incorporen també recomanacions d’ús i seguretat.

 A més, diàriament i a través del web de Vies Braves, s’ofereix informació actualitzada sobre l’estat de les platges que formen part de la xarxa d’itineraris marins. D’aquesta manera, els usuaris poden conèixer en temps real quina bandera hi oneja en cada moment així com  l’estat del mar.

 Durant l’estiu, les Vies Braves acolliran desenes d’activitats pensades per a fomentar la descoberta, de manera lúdica, saludable i sense riscos, del fons marí. Aquestes sessions, gratuïtes i adreçades a tots els públics, busquen promoure les trobades per nedar en grup, la iniciació a la natació d’aigües obertes i la pràctica de la immersió lleugera. Totes les sessions estaran dirigides per monitors qualificats i formats. Les activitats de les Vies Braves estan pensades tant per a nedadors professionals com per a amateurs, triatletes i practicants d’immersió lleugera.

Sobre les Vies Braves

El projecte es va iniciar el 2014 a les comarques de Girona amb deu itineraris en vuit municipis de la Costa Brava i avui compta amb setze recorreguts  i més de vint quilòmetres.  Aquesta iniciativa públic – privada és impulsada pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, el nedador d’aigües obertes i ambaixador de la Costa Brava Miquel Sunyer i l’empresa TechnojetSwim, especialitzada en material tècnic d’entrenament aquàtic.

A la demarcació de Barcelona, Vies Braves compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, promotora també de la iniciativa, i dels ajuntaments de Sitges, Calella, Cercs, Vilada, el Consell Comarcal del Berguedà i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà.

X