Bagà espera celebrar aquest proper cap de setmana l’edició més multitudinària de les Festes de la Baronia de Pinós

L’Ajuntament de Bagà, arran dels indicadors proporcionats pels organitzadors i el sector turístic de la localitat, espera que aquest proper sigui el cap de setmana més concorregut de l’any al municipi, per la celebració de la 23a edició de les Festes de la Baronia de Pinós que converteixen la vila en la capital medieval de Catalunya. La procedència de visitants de fora del Berguedà “s’ha anat consolidant i incrementant els darrers anys”, ha afirmat en aquest sentit l’alcalde de la localitat, Nicolàs Viso.

Els càlculs de Bagà Turisme preveuen que els assistents de fora de la comarca superin ja el 60%.

El batlle ha assegurat que les comarques veïnes i de la Catalunya central són el principal focus de visitants però també es percep un increment substancial de turistes del sud de França i de Barcelona i la seva àrea metropolitana. “La curta distància i la millora de les comunicacions amb Barcelona i la seva àrea d’influència ha estat clau, a més de la intensa tasca de difusió de Bagà i el seu potencial excursionista i de patrimoni que hem portat a terme”, ha avançat Viso, que ha afegit que: “Aquesta conjunció ens ha convertit una destinació pròxima i atractiva. Ara hem de consolidar que els turistes passin de la visita diària a la pernoctació. En això focalitzarem tots els esforços durant aquests propers quatre anys de legislatura”.

El fet diferencial de la festa d’aquest cap de setmana -l’entorn 100% medieval on es desenvolupa, la dilatada experiència organitzadora i la capitalitat medieval de Catalunya ostentada els darrers temps- fan que Viso aposti per a què “a més del factor muntanya a l’estiu i l’hivern, en què ja som referents en moltes curses i esdeveniments; Bagà es consolidi com a focus de cultura popular i tradicional. Això genera orgull de pertinença, prestigi i és un factor determinant per a un turisme de qualitat”.

Per Viso “les festes de la Baronia, juntament amb la Fia Faia han d’esdevenir dos dels principals referents de l’activitat cultural de la comarca”. Nicolàs Viso també ha recordat així que la Fia Faia, ja declarada Festa d’Interès Nacional,  busca ara convertir-se en patrimoni immaterial de la Humanitat de la UNESCO – tal i com l’historiador Xavier Pedrals va explicar a Ràdio Berga el passat mes de juny – juntament amb els fallers de les localitats pirinenques.

Programa divers amb ceràmica i representacions

El programa de les festes de la Baronia, que pot consultar-se aquí, incorpora diverses novetats: El monogràfic dedicat a la ceràmica i la terrissa. L’espai Alquímia amb les derivades que poden aconseguir-se a partir de les herbes remeieres. Les activitats infantils permanents. L’agrupació d’activitats per gremis o les batalles en viu i el campament permanent a la vora del riu Bastareny.

Més de 100 artesans ensenyaran 35 oficis. La farmàcia local es convertirà en una apoteke. I s’hi programaran 80 activitats amb més de 100 cavallers i un centenar de voluntaris col·laboradors.

FOTO: Edició del 2014 de les Festes de la Baronia de Pinós. AUTOR: Ajuntament de Bagà/Cedida

X