Berga acollirà el 19 de juliol la segona edició de la Ruta Minera, marxa cicloturista que ja té més de 620 inscrits

Després de la bona experiència de l’any passat, Berga acollirà novament la marxa cicloturista ‘La Ruta Minera’. Serà el diumenge 19 de juliol amb un recorregut de 166 quilòmetres i 4.150 metres de desnivell positiu, essent en aquests moments la marxa cicloturista més exigent de Catalunya. I que segons els organitzadors ja compta amb més de 620 inscrits.

Tot i això, segons els responsables de la marxa, es tracta d’una prova ciclista no competitiva que té com a objectius aprofitar el potencial del paisatge: “la marxa travessa zones d’extraordinària bellesa del Berguedà i de les comarques veïnes, com per exemple els Rasos de Tubau, la Serra d’Ensija, amb el Pedraforca com a testimoni i el port del Comte”, detalla Ramon Tarragó, un dels responsables de la marxa.

Així, els i les ciclistes hauran de superar sis colls de muntanya: la Batallola (km 32), Pradell (km 75), Josa (km 91), Port (km 112), Port del Comte (km 120) i La Mina (km 155). En aquest sentit, segons argumenten els mateixos responsables, el coll de Pradell, ubicat dins dels municipis d’antiga tradició minera de Fígols i de Vallcebre, és la gran dificultat de la marxa: “amb 21 quilòmetres de longitud, 7’1% de desnivell mitjà i rampes màximes de fins el 23% en la seva part final, és un dels tres ports més durs de Catalunya i encara força desconegut per a molts cicloturistes”, afirmen.

Tot i que la marxa es farà el diumenge dia 19, el dia abans, dissabte 18, a partir de 2/4 de 6 de la tarda el Poliesportiu Municipal de Berga estarà obert als i les participants per a la recollida dels dorsals, que també es podrà fer el mateix diumenge 19 de juliol a 2/4 de 7 del matí. Durant els dos dies en què es podran recollir els dorsals, també es comptarà amb la presència del Banc d’Aliments del Berguedà, que durà a terme el recapte d’aliments dins la campanya ‘La Fam no fa vacances’, oberta a tota la ciutadania que hi vulgui col·laborar.

La sortida de la marxa del diumenge 19 serà a les 8 del matí des del carrer Gósol cantonada amb el carrer Guillem de Berguedà i l’arribada, en la qual s’espera que els i les primeres participants arribin al voltant de 2/4 de 2 del migdia i els darrers sobre les 7 del vespre, es farà davant del poliesportiu municipal. En aquest sentit, es preveu que la finalització de la marxa sigui al voltant d’aquesta hora, sobre les 7 del vespre.

Consolidar-se com un referent

La Ruta Minera, organitzada amb el suport institucional de l’Ajuntament de Berga, té l’objectiu de consolidar la prova com un dels referents del cicloturisme català i de donar a conèixer la comarca com un enclavament ideal per a la pràctica del cicloturisme, tant per la bellesa del paisatge i de l’exigència dels ports de muntanya com per la baixa densitat de trànsit. Una aposta que valora molt positivament la regidora d’Esports de l’Ajuntament de Berga, Mònica Garcia: “Des de l’Ajuntament ens sembla una molt bona proposta tant en la vessant esportiva, en què la competició no és el que prima, fet que valorem molt positivament, com a nivell turístic ja que una activitat d’aquestes característiques mou moltes persones interessades en l’entorn natural i cultural. A tot plegat, cal afegir-hi que els responsables de la Ruta Minera tenen la voluntat d’establir vincles amb els clubs berguedans i aportar valor a la ciutat i a la comarca, la qual cosa també considerem molt important”, remarca Garcia.

Segons els responsables de la marxa, en aquesta segona edició es preveu una participació de 600-800 ciclistes i les inscripcions encara es poden fer a través de la web de La Ruta Minera fins el 12 de juliol a les 12 de la nit.

FOTO: Marxa cicloturista en l’edició del 2014. AUTOR: Marxa Cicloturista de Berga/Flickr