L’àrea d’Igualtat participa en les Trobades Tècniques de Joventut 2015

L’àrea d’Igualtat del Consell Comarcal del Berguedà ha participat en les Trobades Tècniques de Joventut 2015. El passat dia 7 de juliol es van dur a terme aquestes trobades a Barcelona, com a espai de reflexió i d’intercanvi entre professionals de diferents àmbits socials que tenen com a nexe comú la joventut. En aquesta ocasió, la temàtica principal de les jornades ha sigut el treball desenvolupat a través dels programes de Gènere del Pla Nacional de Joventut de Catalunya 2020.

Les jornades titulades ‘Ampliant mirades, destapant violències de gènere: reptes per a la prevenció’ van posar l’atenció professional en la realitat que ens envolta, per tal d’identificar les noves formes de violència masclista; així com identificar a través de quins mecanismes i espais es manifesta en joves.

Així doncs, amb la voluntat d’ampliar la mirada sobre aquest fenomen, la jornada es va obrir amb la ponència marc ‘La percepció de la violència de gènere en l’adolescència i la joventut’ a càrrec de Verónica de Miguel, professora del Departament de Dret de l’Estat i Sociologia de la Universitat de Màlaga i autora de l’informe publicat per la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere.

SONY DSCPrecisament, durant la segona part d’aquestes jornades, Núria Mariano, tècnica d’Igualtat del Consell Comarcal del Berguedà, va presentar el projecte ‘Nosaltres també diem no a la violència’ en el marc de la taula d’experiències i espai de debat de les jornades.

El projecte del Berguedà té com a eix vertebrador la coeducació en les escoles i instituts de la comarca i s’estructura a diferents nivell d’actuació. Es treballa en educació primària on es realitzen tallers teatralitzats de contacontes inclusius i no sexistes, acompanyats de formació en la temàtica pels docents, i tallers per a famílies sobre la tria i l’ús inclusiu de joguines i a través de l’anomenada maleta coeducativa, un recurs disponible al Centre de Recursos Pedagògics del Berguedà. I també es treballa a secundària amb tallers a 3r d’ESO per “desmantellar les violències de gènere” i a 4t en el marc del concurs de vídeo ‘Nosaltres també diem no a la violència”.

Finalment també es fan tallers per a joves en Formació Ocupacional.

Com a reptes de futur al Berguedà, es van anomenar les maletes viatgeres coeducatives, recurs amb materials inclusius i no sexistes destinat a compartir-lo amb tota la família a casa; i els quaderns coeducatius d’educació primària i secundària, dirigit al professorat com a guia per integrar d’una manera real i transversal la perspectiva de gènere en l’educació formal.

X