L’ACA treballa en la modificació del contracte per reiniciar els treballs que li han de permetre enllestir la depuradora d’Avià

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) treballa actualment en la regularització i modificació del contracte per reiniciar l’actuació que ha de permetre enllestir la depuradora d’Avià. Així ho han explicat fonts de l’ACA, a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat. Aquestes mateixes fonts han avançat que “el termini d’execució de les obres des del moment que es reiniciïn serà d’uns 10 – 12 mesos”.

Les obres corresponents a la construcció de la depuradora i col·lectors del sistema de sanejament d’Avià van iniciar-se l’any 2010 per part de l’adjudicatari del contracte de la concessió, Emcofa, que va executar una part del traçat dels col·lectors. Per motius econòmics de l’adjudicatari, però, l’obra es va suspendre.

Els treballs s’havien d’haver dut a terme, de fet, després de la redacció del projecte, el 2002; però els terminis van anar allargant-se i van sorgir diverses controvèrsies en l’adjudicació i per l’afectació a carreteres pel pas de col·lectors. Tot plegat va provocar que les obres d’estesa dels col·lectors no poguessin iniciar-se fins al segon semestre del 2010.

Del cost total del projecte de 2,1 milions d’euros se’n va executar la meitat, però va mancar de fer la resta, que no va poder-se executar també per la manca de pressupost de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) de la Generalitat, que és l’ens competent en la matèria. La depuradora s’ha de construir en un solar que fins al març de l’any  2009 era de propietat privada, situat sota el llac gran de Graugés.

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) que governa Avià en l’actualitat, juntament amb la formació Som Avià de Patrocini Canal – la força més votada a les passades eleccions -, ja havia reclamat en campanya que aquest era un afer que calia que es resolgués “d’una vegada”. A l’espera que les obres s’executin i pugui acabar-se l’actuació, Avià seria – segons fonts d’ERC – un dels dos únics pobles de la demarcació que té més de 2.000 habitants i aboca l’aigua al riu sense depurar.

Les depuradores del Berguedà garanteixen el sanejament del 84% de l’aigua

Segons fonts de l’ACA, la comarca del Berguedà disposa actualment de 13 depuradores en servei i 16 estacions de bombament, que fan possible tractar conjuntament un cabal d’aigües residuals de 3,6 hm cúbics l’any (equivalent al sanejament de 39.000 d’habitants). Això significa que les depuradores existents a la comarca garanteixen el sanejament del 84% de la seva població.

El Pla de Gestió de Districte de Conca Fluvial de Catalunya contempla per al període 2016-2021 les actuacions d’ampliació i eliminació de nutrients a la depuradora de Berga i la construcció del sistema de sanejament i depuració del nucli d’Olvan. En aquest sentit, és en el marc de la concessió del PSARU Llobregat Nord, que s’executaran les obres de sanejament als nuclis d’Avià i de La Coma i la Pedra-Port del Comte.

L’actuació a la depuradora de Berga té un pressupost adjudicat de 1.392.759 euros i està sent executada pel Consell Comarcal del Berguedà, amb finançament de la diputació de Barcelona. L’obra d’execució, iniciada aquest mes de maig, té un termini de 7 mesos.

Els sistemes de sanejament que actualment estan en servei al Berguedà són els de Bagà/Guardiola de Berguedà, Berga, Casserres, Castellar de n’Hug, Cercs, Gironella, Gósol, Guixaró, Montmajor, La Nou de Berguedà, la Pobla de Lillet, Puig-Reig i Sant Corneli de Cercs. L’administració gestora és el Consell Comarcal del Berguedà excepte en els casos de les plantes de Guixaró, Montmajor i La Nou de Berguedà, que són gestionades directament per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).