Borredà tranquil·litza els veïns i assegura que hi ha suficient aigua per abastir la població

L’Ajuntament de Borredà ha volgut tranquil·litzar als seus veïns i ha assegurat que hi ha suficient aigua per abastir la població. “Diferents veïns han demanat i comentat sobre l’escassetat de pluges en les darreres setmanes, així com la preocupació pel subministrament en els propers dies, en un moment en que estem patint la pitjor onada de calor, en molts anys”, ha exposat Joan Roma.

Roma ha posat en valor que el consistori “disposa de diverses concessions d’aigua: de la Riera Margansol, de les Nou Fonts, de la Font de les Mosqueres, i del pou Cabanes 1 i Cabanes 2”. Històricament – ha explicat també l’alcalde – el poble de Borredà, captava aigua de la Riera i de les dues fonts. L’any 94, el més calorós en molts anys, es va decidir buscar noves captacions i es varen aconseguir dues noves captacions: Cabanes 1 i Cabanes 2. Dos pous que sempre estan preparats per poder connectar a la xarxa general, en cas de necessitat.

D’altra banda, el consistori també ha destacat que s’ha demanat pressupost a una empresa especialitzada en la recerca d’aigua i perforació de pous que ja havia treballat al municipi, per buscar aigua en una altre punt del poble, “però en una altra vessant que no sigui la de la Riera de Margansol”, que els veïns han alertat que ha estat molt afectada per l’onada de calor i la falta de pluges dels darrers temps.

Roma ha explicat que “ja en el desembre de 2006, varem demanar a la Diputació de Barcelona un estudi hidrogeològic, per completar l’abastament d’aigua a la població de Borredà. Amb aquest estudi i les tècniques que té en l’actualitat aquesta empresa, volem aprofitar el moment per veure si aconseguim trobar algun altre punt de captació, sinó per ara, per a més endavant”.

De moment, “quan la Riera baixa molt pobre, es connecta un primer pou i si fa falta el segon, fent-los funcionar de manera alternativa. Un dia un, el segon dia, l’altre. Tota l’aigua passa cap els dipòsits de sedimentació de Cabanes, on hi ha un primer nivell de solatge, per sedimentació, i a continuació l’aigua va cap el dipòsit de Subirà”, ha relatat el batlle Joan Roma.

En aquest sentit, l’alcalde també ha comentat que “l’any 1992, el poble de Borredà tenia un únic dipòsit general de 300.000 litres, des d’aquell any en que l’ajuntament va haver d’assumir el servei de subministrament d’aigua, va emprendre una gran quantitat d’obres, fins a renovar totalment la xarxa, i construir diferents dipòsits complementaris al vell”.

Una inversió de 2,5 milions d’euros

En global, Borredà disposa d’un dipòsit d’aigua a Subirà de 1.000.000 litres, un altre dipòsit a prop de Campalans de 500.000 litres, un tercer dipòsit a Cal Gall de 500.000 litres, un quart dipòsit a Capdevila de 150.000 litres i un darrer dipòsit d’impulsió al Tennis de 50.000 litres.

“En total tenim 2.500.000 litres d’aigua en dipòsit, suficient com per donar servei uns quants dies de forma totalment autònoma”, ha volgut tranquil·litzar Roma. “A més a més, l’any passat es va instal·lar una planta potabilitzadora d’aigua, amb un règim de potabilització de 14.000 litres/hora, que permet donar una qualitat perfecte , en totes les èpoques de l’any, sigui l’aigua procedent de la Riera, de les Fonts o dels Pous”, ha esmentat.

En total l’Ajuntament calcula que la inversió en tots aquests anys ha estat “de més de dos milions i mig d’euros, el que ha permès garantir el subministrament a tot el poble, en quantitat i qualitat. Aquest és el motiu pel qual el poble de Borredà té aigua suficient i de qualitat. Aquesta ha estat sempre la nostra primera prioritat, i continuarem dedicant-li una atenció preferent”, s’ha informat.

“Tenim, doncs, aigua suficient i de qualitat, però dit això demanem a tothom un ús responsable de l’aigua. Tots hem de contribuir a la protecció del medi natural, i el consum d’aigua ha de ser moderat i molt justificat, tant en èpoques seques com la que tenim, com en altres èpoques de pluges. Sempre hem de pensar en la natura i la seva protecció, i l’aigua és un bé escàs que ha de ser protegit”, ha conclòs l’alcalde.