Els treballadors del servei de neteja de l’hospital lamenten la manca total d’informació respecte el procés de canvi de concessionari

Els treballadors del servei de neteja de l’hospital i de la residència Sant Bernabé viuen el procés de canvi de concessionari amb incertesa i sense cap informació oficial. Tal i com ha pogut saber Ràdio Berga i l’AquíBerguedà.cat, una part d’aquesta plantilla s’hauria posat en contacte aquesta setmana amb Comissions Obreres (CCOO) perquè el principal temor és que, tard o d’hora, se’ls presenti un document que hagin de firmar o una situació laboral nova i no n’hagin conegut prou bé els detalls amb anterioritat. “L’Estatut dels Treballadors estableix que totes les relacions laborals existents, al moment de la subrogació, es transmeten al nou empresari independentment de la voluntat dels implicats”, segons fonts sindicals consultades per aquesta emissora. “Ha de ser el mateix contracte que ja existia que passa a ser assumit pel nou empresari”, els han asseverat també a ells a Comissions Obreres. La principal queixa, però, és que ningú els ho ha explicat.

Són poc menys d’una vintena de treballadores, majoritàriament dones de mitjana edat, que per ara tenen contracte amb Ber-Net però el centre de treball de les quals és el centre sanitari berguedà. La seva tasca és netejar plantes hospitalàries, consultes, urgències, quiròfans i, en definitiva, hospital i residència. Han recorregut a Comissions Obreres (CCOO) perquè a Ber-Net no hi tenien comité, i el Comité d’Empresa de l’Hospital Sant Bernabé és només pels treballadors en plantilla del centre.

A CCOO, de moment, els han dit que no signin res que se’ls presenti, si abans cap de les dues empreses – la que pren el servei i la que el deixa – no els ha donat prou informació. El consell és que, si se’ls arriba a presentar un document a signar, posin la data al mateix i hi facin constar un “no conforme”.

Les treballadores, però, només demanen que se’ls faci oficial quines seran les seves condicions laborals, si aquestes canvien o no, i saber quin dia serà el canvi d’empresa. Extraoficialment saben que serà al setembre, però no tenen constància de la data i, de fet, expliquen que la majoria van conèixer que Ber-Net havia perdut el concurs per la premsa o bé perquè ho havien sentit dir “als passadissos” de l’hospital.

“Ens vam enviar un whatsapp entre nosaltres. Des de llavors, tot el que hem pogut esbrinar és de forma no – oficial”, han explicat a aquest mitjà fonts de la plantilla.

Servei adjudicat a ISS per 2,1 milions

Que l’hospital comarcal i la residència tindran una nova empresa adjudicatària que oferirà el servei integral de neteja al centre, va fer-se públic a mitjan de juliol. Es tracta de la firma ISS Soluciones de Limpieza que ha guanyat el concurs amb una rebaixa de 532.852 euros davant de l’oferta de l’actual concessionari, segons va avançar Regió7. Ber-Net és l’empresa que hores d’ara presta aquest servei i que ho ha fet les darreres tres dècades, però que haurà de deixar pas a ISS, segons ha acordat la mesa de contractació del patronat sanitari; després de fer una valoració dels criteris que s’establien a l’últim concurs i adjudicar per 2,1 milions el servei. El procés va iniciar-se en l’anterior mandat, i ha estat ara que s’ha hagut de cloure.

Al concurs ISS s’ha compromès a subrogar les 19 persones que documentalment consten treballant en aquest servei; però tot i que el patronat del centre ha expressat ja als mitjans que un dels propers passos serà el requeriment a l’empresa perquè faci efectiva la subrogació, encara no hi ha hagut cap mena de comunicació de cap de les parts a les treballadores.

Entre les treballadores també hi ha certa incertesa perquè amb Ber-Net s’havien acordat prèviament períodes de vacances o bé, fins i tot de paraula, franges horàries determinades; que ara no saben si podran mantenir. “Portàvem molts anys i hi havia proximitat, favors laborals que els havies fet que l’empresa tenia en compte a l’hora de concedir aquest tipus d’acords, ara però començarem de zero”, també han lamentat.

ISS és una multinacional d’origen danès que, en un dels seus sectors de treball, té ja adjudicat de fa anys el servei d’àpats del centre sanitari.

FOTO: Hospital Comarcal Sant Bernabé, vista aèria. AUTOR: Fundació Hospital Sant Bernabé