Gósol espera un intens cap de setmana de festa major amb correfoc i el tradicional Ball de les Cosses

La Festa Major de Gósol es celebra sempre coincidint amb el dia 15 d’agost, aquest dia es balla el Ball típic de Gósol, el Ball de les Cosses; però “durant els diversos dies de celebració també hi ha ball de gegants i nans, cercavila, balls, disco mòbil, happenigs de pintors, concurs de fotografies, jocs de cucanya, correfoc, gimcanes, espectacles infantils, sardanes i altres”, segons fonts de la Comissió de Festes. De fet, la festa gran de Gósol ja fa dies que és en marxa, i encara aquest cap de setmana la recta final amb el seu gruix d’actes.

Avui divendres hi haurà, en aquest sentit, el pregó i la nit jove amb el correfoc dels Diables del Clot de l’Infern, la colla de Puig-reig. Seguidament, gosolans i visitants podran gaudir del concert d’Antídot i Séptimo Arte, i la nit acabarà amb disco mòbil a les carpes. Serà demà dissabte 15 d’agost, que es farà la cercavila de gegants i nans, a partir de les 11 del matí i amb l’acompanyament a càrrec dels grallers.

Hi haurà missa de 12, cantada pel Cor Parroquial de Gósol i, finalment, a les 6 de la tarda, Ball de Cosses, i de nou gegants i nans, donant entrada al ball de tarda que protagonitzarà el grup Duo Solistes.

A la nit, i a partir de 2/4 d’1 de la matinada es donarà el tret de sortida al Summer Festival amb Mon Dj i Rubén Rider.

D’altra banda, diumenge 16, es farà la tradicional Missa de Sant Roc al migdia, i hi haurà ball de tarda, a les 6, amb Jordi Bruch. La música continuarà de nou de matinada a les carpes. I, per acabar, serà dilluns el dia en què s’acomiadarà la celebració.

No sense omplir d’activitats el poble durant tot el dia. Entre d’altres, es podrà tornar a gaudir del Ball de Cosses, i també de Cosses Nocturnes, mentre que durant el dia hi haurà hagut també gegants, nans, i ball de tarda i de Casats amb Joan Vilandeny.

Un ball amb història, tret cultural del municipi

El Ball de les Cosses és, sens dubte, el ball més important i un tret cultural destacat de Gósol, ja que – amb una llarga història – encara perdura avui. Es balla únicament el dia de la festa major, el 15 d’agost, i el diumenge següent. Actualment el ballen vuit parelles de nois i noies.

L’entrada i la sortida de la plaça es fa amb el so d’un pasdoble. En ser al mig de la rotllana, els balladors es treuen el gec, i elles arromanguen les mànigues de la camisa dels nois.

FOTO: Ball de les Cosses. AUTOR: Ajuntament de Gósol