‘L’Onze de Setembre i Gironella’ es modernitza i serà un muntatge més dinàmic

Gironella reviurà la desfeta de l’11 de setembre de 1714 com ha fet en els últims 14 anys, amb l’espectacle ‘L’Onze de Setembre i Gironella’. Enguany però, ho farà amb un muntatge del tot renovat. Es podrà veure el dijous 10 de setembre a les 10 de la nit. Es manté l’essència però es modernitza la posada en escena. L’objectiu és que l’obra guanyi dinamisme mantenint el guió original amb els fets per una banda, i la història de ficció per l’altra.

Recordem que la trama central de ‘L’Onze de Setembre i Gironella’ explica com durant el setge de Barcelona el 1714 un grup de voluntaris de Gironella i tot el Berguedà marxen cap a la capital per alinear-se amb els austriacistes. El fil conductor és la història de la jove Eulàlia, que es retroba al Fossar de les Moreres amb el seu avi Jordi, convertit en enterrador. Amb referències que traslladen a l’època en què es van conèixer els seus besavis, el 1640, durant la Guerra dels Segadors.

A partir d’aquest guió original, l’espectador podrà veure enguany un nou ‘Onze de Setembre i Gironella’. Després de 14 anys dirigit per Jordi Vallbona, en aquesta ocasió n’agafen el relleu Maria Casellas, de Cal Bassacs; i Joan Rigat, de Barcelona, dues persones vinculades al món del teatre professional que coodirigeixen el muntatge i fa mesos que hi treballen per donar-li un gir.

onze setembre i gironella 2015 roda de premsa (5)Segons el regidor de Cultura de Gironella, Lluís Vall: “obrim una nova etapa de l’espectacle, fins ara ha funcionat molt bé i per això apostem no només per mantenir-lo sinó per millorar-lo. Creiem que s’ha d’evolucionar i per això modernitzem l’obra, volem que brilli molt més”. Aquest és el repte. Per fer-ho possible s’ha apostat per fer canvis en l’estructura, principalment enllaçant escenes. “D’aquesta manera serà molt més dinàmic”, ha dit Maria Casellas. També s’hi incorpora la figura del narrador a tres veus, un personatge que estarà sempre en escena i que anirà explicant la història, situant a l’espectador i donant dades històriques. Fins ara es feia mitjançant veus en off que es substitueixen pel narrador. I també es modifiquen les músiques  de l’espectacle. I a nivell tècnic, hi ha nova sonorització i il·luminació més moderna.

En total seran uns 100 els actors que faran possible l’obra, així com també figurants, i es comptarà amb entitats com la Coral V9 de Viladomiu Nou, bombers voluntaris, i el grup de timbalers i grallers. També hi participarà, com cada any, mossèn Climent Forner, que llegirà el poema ‘Plany per Catalunya’.

Joan Rigat ha destacat la resposta de la gent de Gironella que s’hi ha implicat i la il·lusió que ha mostrat treballant per ‘L’Onze de Setembre i Gironella, “donant molta facilitat als directors”. Segons Rigat “pensem que s’ha fet bona feina i animem a tota la gent del Berguedà que la nit del 10 de setembre vingui a Gironella a veure l’obra”.

Venda d’entrades

‘L’Onze de Setembre i Gironella’ tindrà, com sempre, les Roques del Pont Vell com a escenari. Un marc incomparable per transportar als assistents no només a la Gironella de fa 300 anys, sinó també al cor del setge a la capital. La capacitat de les grades que es munten en aquest espai són per a 300 localitats. Les entrades es poden comprar anticipades a l’Ajuntament de Gironella (de 8 del matí a 2 del migdia), i també se’n vendran dues hores abans de l’espectacle al Pont Vell. El preu és de 10 euros, i pel nens fins a 13 anys en costa 6€.

Per fer possible l’espectacle, l’Ajuntament de Gironella ha mantingut el pressupost de 25.000 euros.

Per a més informació: www.11sgironella.cat

 

FOTOS: Presentanció de ‘L’Onze de Setembre i Gironella, de la mà del regidor de Cultura, Lluís Vall; i dels coodirectors Maria Casellas i Joan Rigat. La foto central incorpora actors i està captada a l’escenari de l’obra, les Roques del Pont Vell. AUTOR: Ricard Codina