140 alumnes de quatre escoles del Berguedà participen al projecte Superfilharmònics, que porta instruments d’orquestra a les aules

Un total de 140 alumnes de primària de quatre escoles del Berguedà participen en un projecte promogut per l’Escola Municipal de Música de Berga, amb el suport de l’Ajuntament, d’acostar els instruments d’orquestra a les aules. És el segon curs que s’implanta i ho fa expandint-se. L’any passat es va iniciar a l’escola Santa Eulàlia de Berga i enguany s’hi han sumat l’escola Sant Joan i la Valldan, també de Berga; i l’Escola de Gironella.

superfilharmonics2Amb el nom de Superfilharmònics, el projecte dóna la oportunitat  a molts nens i nenes a tenir el primer contacte amb un instrument d’orquestra i tocar-lo. S’ha optat pels instruments de corda, en concret violí, viola, violoncel i contrabaix; excepte a la Valldan que a aprenen a tocar instruments de vent, que són trompetes, trombons i clarinets. Ho fan amb la metodologia d’oïda, interpretant allò que escolten de la mà dels mestres de música dels seus centres i de professors de l’Escola de Música de Berga.

El projecte s’ha posat en marxa aquest mes d’octubre i consisteix en tocar instruments una hora a la setmana en horari lectiu, a les seves escoles. Ho fan els alumnes de 3r de primària de les escoles, a algun centre també els de 4t, i a Santa Eulàlia també 5è. Són tres grups a Santa Eulàlia, dos a Sant Joan, un a la Valldan i un a Gironella. En total 140 infants (una xifra que ha crescut molt, respecte els 24 de l’any passat). I tots molt predisposats a aprendre a tocar instruments. La valoració que en fa Betlem Guillén, directora de l’Escola de Santa Eulàlia, amb l’experiència ja del curs passat, és molt bona: “s’ho passen molt bé. A més aprenen molt i de manera espectacular a tocar un instrument, una cosa que potser molts no haurien fet mai”.

La bona resposta que va tenir la iniciativa el curs passat ha motivat a sumar-s’hi altres escoles (podeu clicar el vídeo adjunt i visualitzar el concert de final de curs dels alumnes de Santa Eulàlia que hi participaven). Tal com ha comentat Imma Armengol, directora de l’escola La Valldan “ens va engrescar molt el projecte, és una bona oportunitat i tot i que siguem una escola petita vam apostar-hi i i em pogut tirar-ho endavant i comprar els instruments necessaris”.

I és que els centres, gràcies a les AMPA han pogut comprar els instruments. S’ha fet una inversió total de 7.000 euros. Una aposta per oferir nous recursos als nens i nenes, per tal que desenvolupin habilitats instrumentals. Així ho ha argumentat el director de l’Escola de Música de Berga, Xavier Llobet: “amb aquest projecte arribem a infants i joves que potser no s’haguessin plantejat mai tocar un instrument i tenen l’oportunitat de provar-ho i fins i tot de demostrar la capacitat per fer-ho”.

Un fet que també ha remarcat la regidora de Cultura de Berga, Mònica Garcia: “és un projecte molt eficaç en temes tècnics musicals. S’ha demostrat que hi ha alumnes que tenen gran capacitat d’aprenentatge”. Fins i tot en poden sortir nous talents. En aquest sentit, la directora de l’Escola de Gironella, Olga Nuñez, ha destacat que Superfilharmònics és també un projecte d’igualtat d’oportunitats i de cohesió social, així com també “de no fer invisible la música i donar-li la importància que té”.

Per la seva banda, tant el director de l’escola Sant Joan de Berga, Ramon Gassó, com el mestre de música, Edi González, han qualificat el projecte musical com “una gran oportunitat”, així com també han destacat el fet que els estudiants ho hagin rebut amb interès, ganes i il·lusió.

 

https://www.youtube.com/watch?t=15&v=wc5YrufIbks

FOTOS: Orquestra dels alumnes de l’escola Santa Eulàlia de Berga que van participar el projecte el curs passat. I representants dels centres amb la regidora i el director de l’Escola de Música en la presentació del Superfilharmònics d’enguany. AUTORS: musicastaeulalia.blogspot.com i Berta Francàs (Ajuntament de Berga)

 

 

X