‘Ni fades ni prínceps’, nou projecte d’igualtat destinat a les famílies amb infants de 6 a 8 anys

L’Àrea d’Igualtat del Consell Comarcal del Berguedà i el Centre de Recursos Pedagògics de la comarca, amb la col·laboració de diferents municipis i de la Diputació, han presentat ‘Ni fades ni prínceps – maletes viatgeres per a la coeducació’, un nou projecte d’igualtat destinat a les famílies amb infants de 6 a 8 anys de tot el Berguedà.

La finalitat del projecte transmetre valors d’igualtat social entre homes i dones per mitjà de contes. S’han escollit 14 títols (distribuïts en dos models de maleta: 7 contes i 7 contes) que obren tot un món de lectura infantil a les famílies, entorn a cinc temàtiques de transformació social diferents:

-Trencant estereotips: la corresponsabilitat de les famílies amb la socialització de l’infant.

-Cap mena d’abús!: no tot s’hi val. És important saber dir que no davant les situacions que falten el respecte a les persones.

-Fora etiquetes…diferències! Els distintius evidencien les discriminacions que encara existeixen. No utilitzar etiquetes ens obre un món de llibertat i creativitat.

-Famílies de tota mena: la diversitat familiar entesa des d’un sentit ampli en el qual caben totes les formes i els conceptes de família d’avui dia.

-Persones extraordinàries: tots necessitem models de qui prendre exemple, i què pot ser millor que prendre exemple de nens i nenes que tenen iniciativa, creativitat i que s’ajuden els uns als altres?

Els contes de ‘Ni fades ni prínceps’ tenen especial cura perquè els personatges, l’entorn on passa l’acció, el llenguatge i les imatges s’allunyin de rols estereotipats per motius de sexe i contribueixen a una construcció social de gènere en temes d’equitat.

Els llibres que omplen les maletes viatgeres estan pensats per a infants del cicle inicial de Primària i són lectures indicades per ser llegides amb un adult, ja que provoquen la reflexió i/o la transmissió de nous valors inclusius.

El projecte s’inicia aquest curs i s’allargarà també el que ve. En total hi ha deu maletes viatgeres, en dos models diferents. Estan a disposició de les escoles de primària de la comarca que hi estiguin interessades. L’adjudicació es farà per estricte ordre de sol·licitud al Centre de Recursos Pedagògics fins al 13 d’octubre.

També, per a les famílies que participin al projecte se’ls entregarà la Guia per a la tria de contes no sexistes, elaborada pel Consell Comarcal del Berguedà i la Guia de lectures no sexistes per a infants de 0 a 13 anys, elaborada per la biblioteca de Berga.

Des de l’Àrea d’Igualtat del Consell Comarcal esperen que als llarg dels dos cursos (aquest 2015-16, i el 2016-17) aquest recurs hagi pogut arribar a totes les escoles de la comarca, “ajudant a créixer els infants del Berguedà en un entorn més just i igualitari per a tothom”.

X