Berga programa actes per conscienciar de la importància de prevenir la diabetis, que afecta al 9% de la població del Berguedà

Aproximadament el 9% de la població del Berguedà té diabetis. Ho ha explicat a Ràdio Berga i a l’Aquí Berguedà l’endocrinòloga de l’Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga, la doctora Isabel Martínez, que ha apuntat que és un percentatge elevat. (Pots escoltar l’entrevista a l’àudio adjunt) En el conjunt de Catalunya, més de mig milió de persones tenen diabetis, un 7,5% de la població. Són dades que s’han fet públiques aquest dimecres, pocs dies abans del Dia Mundial de la Diabetis, que se celebra aquest dissabte 14 de novembre.

Actes a Berga

En motiu del Dia Mundial de la Diabetis (malaltia en què el sucre de la sang s’altera i el cos no el pot metabolitzar bé), la Fundació Hospital Sant Bernabé, juntament amb l’Associació de Diabètics de Catalunya i l’Institut Català de la Salut i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Berga, Gimnàs Alter Sport i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, han organitzat a Berga xerrades i una caminada urbana sota el lema ‘Protegeix el teu Futur’.

El mateix dissabte dia 14 a 3/4 de 6 de la tarda es faran xerrades al Pavelló de Suècia a càrrec de dos endocrinòlegs, la doctora Carme Quirós de l’ Hospital Clínic de Barcelona, i el doctor Carles Zafón de l’Hospital del Vall d’ Hebron. A continuació s’oferirà un pica-pica amenitzat per la música del grup Berguedana de Folk.

Diumenge, 15 de novembre, es farà una caminada. Sortirà a les 12 del migdia del Passeig de la Indústria (Les Fonts). Es recomana que els participants vagin vestits de color blau.

Estil de vida saludable

D’aquesta manera, el Berguedà s’uneix a aquesta campanya internacional del Dia Mundial de la Diabetis, en què s’intensifiquen els actes de sensibilització i conscienciació. La campanya d’enguany també està centrada en la importància d’una vida saludable, en definitiva la importància d’una alimentació sana, fer exercici físic, i perdre pes si és el cas. Tot plegat per prevenir la diabetis tipus 2 i per ajudar a controlar de manera efectiva la malaltia per evitar complicacions.

Les xifres

Les últimes estimacions indiquen que més de 382 milions de persones viuen amb diabetis al món i està previst que l’any 2035, una de cada deu persones tindrà diabetis.  N’hi ha 316 milions amb risc de desenvolupar diabetis tipus 2 i s’ espera que aquesta xifra augmenti fins a 500 milions en una generació. També cal tenir present que la meitat de totes les persones amb diabetis al món estan sense diagnosticar.

Un estil de vida saludable pot prevenir fins a un 70% l’aparició de la diabetis més comuna. Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya de l’any 2014, un 7,4% de la població de 15 anys o més declara que pateix diabetis, que afecta més els homes que les dones.

Per tipus de diabetis, la de tipus 2 és la més comuna, mentre que la de tipus 1 només la pateix un 3% del total de diabètics. Segons l’OMS la diabetis de tipus 2 esdevindrà una de les epidèmies del segle XXI.

La Marató de TV3

La Marató de TV3 d’enguany, que es farà el diumenge 13 de desembre, vol conscienciar la població i recaptar fons contra aquesta malaltia. La 24a edició de La Marató de TV3 es dedicarà a la diabetis i l’obesitat, les malalties metabòliques més freqüents a Catalunya.

 

X