El Berguedà diu no a la violència masclista amb actes diversos i el repartiment d’uns 2.000 llaços liles

Avui, 25 de novembre, és el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones i a moltes poblacions del Berguedà es fan actes per sensibilitzar sobre la violència masclista i avançar cap a una societat més igualitària.

Des del servei d’Igualtat del Consell Comarcal del Berguedà, conjuntament amb els ajuntaments de la comarca, i la col·laboració de diverses entitats i associacions berguedanes s’han organitzat activitats.

cartell25NEnguany el cartell de sensibilització comarcal de la campanya fa referència a la coeduació, molt treballat amb les escoles i instituts de la comarca durant el primer trimestre de curs; i pretén desmuntar el “mite de l’amor romàntic” que sovint porta implícit situacions desigualitàries i abusives en les parelles, també en les parelles més joves.

L’eslògan, ‘I a tu, quan et van deixar de tractar com una princesa?’ és una interrogació directa i clara que pretén generar expectació i reflexió, en el públic més jove, sobre la construcció de relacions basades en un tracte desigualitari. L’autora de la il·lustració és Sílvia Molina, sota el nom artístic de “Proserpina”.

Actes i repartiment de llaços liles

A Berga, avui dimecres, 25 de novembre, es torna a llençar a través de les xarxes socials i com ja es ve fent els darrers anys una crida a favor de la igualtat a través d’un vídeo i sota el lema ‘Fes un m’agrada a favor de la igualtat i en contra de la violència envers les dones’. A més a més, a les 8 del vespre es convocarà una concentració davant l’Ajuntament de Berga.

Per altra banda, per mitjà de les xarxes socials i sota el lema ‘Escriu i camina cap a la igualtat’, s’ha anat demanant escriure frases en contra de la violència masclista i a favor de la igualtat. Una proposta que segons la regidora d’Atenció a les Persones, Anna Alsina: “està pensada perquè tothom mostri el seu rebuig cap a aquesta situació alarmant d’aquest problema estructural de la nostra societat. Cal una implicació per part de tothom amb les dones que pateixen violència masclista i ha de quedar clar que tots i totes hi tenim alguna cosa a dir i a fer, contribuint en la sensibilització de la població i en la visualització del problema”.

Les frases recollides s’utilitzaran posteriorment a la caminada que es farà el dia 29 de novembre. Formaran part del recorregut de la caminada, que portarà per lema ‘Caminada cap a la igualtat’. La caminada sortirà del Passeig de la Indústria a les 10 del matí i l’organització compta amb la col·laboració dels Mountains Runners. El tret de sortida de la caminada, i com a mostra de suport en aquesta lluita contra la violència envers les dones, es farà a mans d’AlterSport, que oferirà una actuació.

També emmarcat en aquests actes i dins la programació del cicle de cinema social ‘Fixa’t’, el dijous 26 es projectarà el film ‘La pedra de la paciència’, que comptarà amb la lectura del manifest institucional.

I el diumenge, 29 de novembre, a les 6 de la tarda al Pavelló de Suècia, es farà el lliurament de premis de la cinquena edició del concurs ‘Nosaltres també diem no a la violència’, organitzat conjuntament entre el Consell Comarcal del Berguedà i l’Ajuntament de Berga.  Seguint el format dels altres anys, uns 200 alumnes dels centres de secundària de Berga, Gironella, Puig-Reig i Bagà, han estat treballant durant aquest primer trimestre de curs amb l’elaboració de vídeos on de forma resumida fomentin l’eradicació de la violència, fomentant els valors en igualtat. Per complir aquest objectiu l’alumnat ha rebut tallers per a la prevenció de la violència, escoltat experiències de dones que han patit violència, i xerrades informatives dels Mossos d’Esquadra que contribuiran a la identificació de les situacions de violència. A l’acte es lliuraran els premis dels grups guanyadors i es projectaran els treballs. Enguany a l’acte s’hi suma l’Escola Municipal de Música, amb la participació del Combo-Infantil. L’acte és obert a tothom.

A Gironella, l’Ajuntament també condemna tot tipus de violència i treballa per impulsar polítiques que facin realitat la igualtat de gènere al municipi de Gironella i es promouen activitats i recursos per a la sensibilització, prevenció i detecció precoç de qualsevol tipus de violència. La regidora d’Atenció a les Persones, Mònica Flores, remarca que es tracta d’un esforç en què s’ha de continuar insistint, perquè es creu necessari reiterar el compromís amb les víctimes. Explica que la violència contra la dona constitueix una plaga social que desgraciadament afecta al nostre entorn. Per tot això, al llarg del dimecres, es distribuiran llaços liles pel municipi amb la col·laboració de l’Associació de Comerciants de Gironella i el Casal de la Gent Gran La Llar dins de la campanya ‘Posa’t el llaç lila en contra de la violència de gènere’.

Avui dimecres, a les 8 del vespre a la sala d’actes de la biblioteca, lectura del manifest i la representació de la peça artística final del projecte ‘En cos de dona’. Divendres, 27 de novembre, cinefòrum de la pel·lícula ‘La Por’, a les 8 del vespre a la biblioteca. I dissabte 28, a les 12 del migdia també a la biblioteca, lectura dramatitzada del monòleg  ‘Estimar sense morir’, acompanyada per un refrigeri per a tothom.

Guardiola de Berguedà se suma a la campanya amb una tarda de ‘Rumikub’, un joc de taula, que comptarà amb dones de Vilada, Borredà i del mateix municipi; a les 5. També es farà l’entrega dels llaços liles de sensibilització.

A Bagà, aquest dimecres, l’Associació de Comerciants i Empresaris i conjuntament amb la participació del Club-Bagà; també repartiran llaços liles a tota la ciutadania. Així mateix també es repartiran a la Pobla de Lillet amb la col·laboració del Casal de gent gran del municipi.

A Puig-reig, divendres 27 de novembre a 2/4 de 7 de l tarda a la biblioteca es farà el taller participatiu ‘Igualtat de Gènere’, a càrrec d’Homes Igualitaris de Catalunya. La UBIC de Puig-reig també s’ha sumat al repartiment dels llaços liles aquest dimecres, amb col·laboració del Casal de la Gent Gran del poble.

A Saldes s’ha optat per tallers de creixement personal i empoderament de les dones.

Vilada farà el cinefòrum de la pel·lícula ‘La Por’ el dissabte 28 de novembre a les 5 de la tarda, seguit de la lectura del manifest, el repartiment dels llaços liles de sensibilització i un refrigeri per a tothom.

L’Associació de Dones del municipi de Montmajor també preparen una activitat pel 30 de novembre, amb el taller participatiu de creixement personal adreçat a totes les dones ‘En cos de dona’, seguit d’un refrigeri per a tothom.

Amb totes aquestes activitats, el dia 25 de novembre i durant tota la campanya es repartiran al voltant d’uns 2.000 llaços liles a tota la ciutadania del Berguedà.

Al Bages nord, Navàs també ha donat a conèixer l’activitat en motiu d’aquesta data. Aquest dimecres, a les 12 del migdia actes simultanis a la plaça de l’Ajuntament, a la Biblioteca Municipal, al Club d’Avis, l’Institut escola Sant Jordi, l’Escola Diocesana de Navàs i a la Residència d’Avis. Hi haurà un minut de silenci, encesa d’espelmes i lectura del manifest. Al punt de migdia també es farà un repic de campanes.

Dijous, 26 de novembre a les 8 de la tarda, a la sala d’actes de la biblioteca, es farà la projecció del documental «No queríais saber por qué las matan? Por nada», basada en fets reals.  Divendres, 27 de novembre, a les 8 de la tarda, al teatre de Palà de Torroella, es representarà l’obra ‘El diari de Martina’. Des de Navàs s’organitza un autocar gratuït que sortirà a les 7 de la tarda de l’estació d’autobusos. Per fer reserves cal confirmar l’assistència a l’OAC, abans del dia 26 de novembre. Tel. 93 839 00 22.

D’altra banda, a la Biblioteca Municipal de Navàs, del 25 de novembre, al 14 de desembre hi haurà una exposició d’Amnistia Internacional amb el títol de ‘No més violència contra les dones’, on dotze artistes de la revista El Jueves han cedit els seus dibuixos a la campanya. Es tracta de 12 vinyetes que, seguint l’estil propi d’aquesta revista, denuncia les múltiples violacions dels drets de les dones. Els artistes que han donat les obres a l’organització per a la campanya contra la violència de gènere són: Bernardo Vergara, Guillermo, Lalo Kubala, Miguel Brieva, Darío, Avanti, Pablo Velarde, Mauro Entrialgo, Manel Fontdevila, Pallarés, Monteys, Pedro Vera i Agreda.