Mobilitat Berguedà

Cercs, Societat

Cercs ret homenatge als 206 miners morts al Berguedà amb un monument, i lliura el Premi Santa Bàrbara a una entitat d’exminaires

Cercs ret homenatge als 206 miners morts al Berguedà amb un monument, i lliura el Premi Santa Bàrbara a una entitat d’exminaires

Aquest divendres, 4 de desembre, és Santa Bàrbara, patrona dels miners.Com cada any l’Ajuntament de Cercs ho celebrarà atorgant el Premi Santa Bàrbara. Serà dissabte, 5 de desembre. I enguany, s’inaugurarà un monument d’homenatge als 206 miners morts al Berguedà des del 1903. Actes especials pel fet que aquest 2015 ha fet 40 anys del tràgic accident a la mina de la Consolació, on van morir 30 miners.

El Premi Santa Bàrbara recaurà a l’Associació d’afectats (vídues i pensionistes) per la supressió de la Quota-Cupo de carbó, una entitat d’exminaries. L’acte de lliurament del guardó es farà aquest dissabte, 5 de desembre, a les 12 del migdia al teatre de la colònia minera de Sant Corneli. I també es concedirà una distinció honorífica especial a la Junta directiva del FC Barcelona.

Un guardó pel Barça perquè el gener del 2016 farà 40 anys d’un gest de solidaritat que la Penya Blaugrana de Berga va idear per a obtenir diners per a les vídues que quedaven soles, desconsolades, amb els fills petits per pujar. La mort de 30 minaires va commoure prou al FC Barcelona per tal que el primer equip es traslladés a Berga a jugar, un gest poc habitual en un equip de primera divisió. La solidaritat va fer que el camp del Berga quedés petit i l’íntegra recaptació de les entrades va ser cedida a les 30 vídues; un partit que donaria a cada família 40.000 pessetes de l’època que malgrat l’absència del pare els ajudaria a tirar endavant.

A la 1, hi haurà concert en honor Santa Bàrbara, a càrrec de la coral de l’escola de música de Puig-reig acompanyats pel pianista Xavier Guitó i la soprano Montserrat Bella. Tot seguit s’estrenarà el documental ‘Muntanya negra’ produït pel Museu de les Mines de Cercs i realitzat per Pep Vendrell. La pretensió és que la memòria històrica del col·lectiu miner es mantingui i no caigui en l’oblit un fet tant tràgic que va marcar el passat del poble de Cercs i la comarca del Berguedà.

A les 2 del migdia s’inaugurarà un monument dedicat als miners morts al Berguedà. Segons ha explicat a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà l’alcalde de Cercs, Jesús Calderer, són 206 els miners que han mort a la comarca i fins ara no se’ls havia fet mai cap reconeixement conjunt. Serà un monòlit de formigó de dues cares i a banda i banda, sobre plaques d’alumini, hi haurà gravats els noms dels 206 difunts on cronològicament es relacionen les víctimes de la història de la mineria del Berguedà des de l’any 1903 fins al 1996. Aquest monument ha estat dissenyat per dos veïns de Cercs,  Jaume Corominas i César Gutiérrez. S’instal·larà a la plaça Sant Romà de Sant Corneli (la plaça del Museu de les Mines). Després de la inauguració del monument, traca en honor a Santa Bàrbara.

L’alcalde de Cercs, Jesús Calderer, ha fet una crida a totes les famílies afectades per l’accident del 1975 a participar en la commemoració del 40è aniversari, “un homenatge molt especial per una tragèdia que no s’oblida ni s’esborra del record”.

 

associació d'exminaires Jesús Calderer mina de la Consolació miners monument Premi Santa Bàrbara Quota-Cupo de carbó

Estic amb tu

Comentaris