La Fia-faia ja és Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

La Fia-faia de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola ha estat proclamada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. La Unesco ha declarat les Falles del Pirineu Patrimoni universal. Una candidatura liderada per Andorra que agrupa 63 municipis de Catalunya, Andorra, el sud de França i l’Aragó amb festes de foc similars, d’origen precristià.

El veredicte s’ha conegut aquesta tarda. Des de Bagà han seguit a través d’una pantalla instal·lada davant de l’Ajuntament el desenvolupament de l’assemblea que se celebrava a Namíbia, a l’Àfrica, i des d’on l’organisme internacional analitza els 35 elements culturals d’arreu del món que opten a convertir-se en patrimoni immaterial de la humanitat. Entre les candidatures, sobre la taula hi havia la de ‘Les festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus’, presentada pel govern andorrà. Quan s’ha donat a conèixer l’acceptació de la candidatura hi ha hagut alegria. Així ho han manifestat l’alcalde de Bagà, Nicolás Viso, i Josep Ureña, president de l’Associació de la Fia-faia, acompanyats de membres de l’Ajuntament i de baganesos i baganeses que no s’han volgut perdre el reconeixement a la seva festa.

La Fia-faia es va sumar a aquesta candidatura impulsada per Andorra fa tot just cinc mesos, quan els tràmits ja havien fet bona part del recorregut. I ho va fer tot i que és una festa del solstici d’hivern. “Això no ha estat un problema, sinó que ha donat un valor afegit a la festa i, fins i tot, més morbo, perquè crida l’atenció que nosaltres ho fem al revés: no a l’estiu, sinó a l’hivern”, explica l’alcalde de Bagà, Nicolás Viso. La Fia-faia a Bagà i Sant Julià de Cerdanyola se celebra cada 24 de desembre.

La més gran del Pirineu

El director de l’Arxiu Comarcal del Berguedà, Xavier Pedrals, estudiós de la Fia-faia, diu que, dins de la candidatura, la Fia-faia ha estat molt tinguda en compte “perquè juntament amb les faies d’Isil (Pallars Sobirà) és de les poques festes que no s’ha deixat de celebrar mai i que ja és reconeguda amb el títol de Festa Patrimonial d’Interès Nacional”. A més, la Fia-faia de Bagà és la més nombrosa i espectacular de totes les festes del foc del Pirineu: de les mil torxes que es cremen en el conjunt de celebracions, més de 400 són a Bagà.

Què suposarà el reconeixement de la Unesco?

Rebre la distinció de Patrimoni de la Humanitat representarà un reconeixement per la festa i obrirà una nova era en la història de la Fia-faia. La festa s’haurà d’ajustar a les exigències de la UNESCO. Caldrà redactar un pla de salvaguarda “que no consistirà només a divulgar i a promocionar la Fia-faia, sinó que obligarà també a fer-ne recerca, preservar-la bé i revitalitzar-la”, detalla Lluís Garcia Petit, dinamitzador del Patrimoni Cultural.

Actes de celebració

Aquest dimecres Bagà i Sant Julià de Cerdanyola han preparat actes per celebrar el reconeixement, a partir de 2/4 de 8 del vespre. Es farà un repic de campanes, es llegirà una declaració, es cremarà alguna faia de forma simbòlica, i hi haurà música en directa amb els alumnes de l’escola de música per ballar la dansa de la Fia-faia. A més, del 22 de desembre al 18 de gener es podrà veure una exposició sobre les Festes del Solstici al Pirineu, a l’edifici de Palau de Bagà. Prèviament, la mostra s’inaugurarà aquest divendres, dia 4, al Museu d’Història de Catalunya.

Amb aquesta nova declaració, Catalunya suma un altre element a la seva llista de patrimoni immaterial de la humanitat després de la Patum de Berga i dels castells.

L’entrevista

Josep Ureña, president de l’Associació de la Fia-faia s’ha mostrat a Ràdio Berga i a l’Aquí Berguedà “molt content” del reconeixement. Diu que és “la recompensa d’un esforç col·lectiu”, que després de molts anys treballant-hi “s’ha aconseguit”. I que ha de servir per la preservació de la festa, garantir-ne finançament, guanyar en difusió i apostar per l’estudi i la recerca.

FOTO: Cremada de torxes a Bagà / AUTOR: Josep Bover