Bagà segueix via pantalla gegant l’acte que ha de proclamar la Fia-fia Patrimoni de la Humanitat

La Unesco declararà la Fia-fia de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola Patrimoni Cultural de la Humanitat. Un reconeixement que la festa berguedana rebrà en conjunt d’una candidatura de les ‘Festes del Foc del Solstici d’Estiu del Pirineu’ (malgrat al Berguedà es fan pel solstici d’hivern, el 24 de desembre). La proclamació pot arribar aquest mateix dimarts a la tarda o bé aquest dimecres al matí. Depèn de la celeritat de l’assemblea de la Unesco, que està reunida a Namíbia, per donar les distincions universals. Si vols seguir l’acte en directe clica aquí.

Al programa Berguedà Migdia, de Ràdio Berga (a la 13.20h) hem parlat amb l’alcalde de Bagà, Nicolás Viso, que ha explicat que estaven a punt de connectar la pantalla gegant ubicada a la plaça Porxada per seguir el veredicte. Fins al moment, nervis i eufòria continguda. I és que tot i que la Fia-faia té molts números de ser Patrimoni de la Humanitat cal esperar la decisió de la Unesco. A partir d’aquí arribaran les celebracions i plantejar-se què aportarà el reconeixement (ja n’ha fet cinc cèntims en una entrevista que pots escoltar clicant l’àudio adjunt).

Actes de celebració

Bagà però, i també Sant Julià de Cerdanyola, ja tenen a punt la celebració. Es farà aquest dimecres, 2 de desembre, a partir de 2/4 de 8 del vespre. Es farà un repic de campanes, es llegirà una declaració, es cremarà alguna faia de forma simbòlica, i hi haurà música en directa amb els alumnes de l’escola de música per ballar la dansa de la Fia-faia. A més, del 22 de desembre al 18 de gener es podrà veure una exposició sobre les Festes del Solstici al Pirineu, a l’edifici de Palau de Bagà. Prèviament, la msotra s’inaugurarà aquest divendres, dia 4, al Museu d’Història de Catalunya.

FOTO: cremada de faies / AUTOR: Xavier Pedrals

 

 

X