El govern de Berga presenta un pressupost “molt ambiciós” segons la CUP, i “continuïsta” per l’oposició

L’equip de govern de Berga, de la CUP, presenta un pressupost “molt ambiciós” i alhora “seriós, prudent i estalviador”, ha dit el regidor d’Hisenda, Francesc Ribera en declaracions a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà. Ha explicat que s’ha elaborat tenint en compte la realitat d’un l’Ajuntament “que no està sanejat sinó que té un deute total de més de 18 milions d’euros i un deute real de més de 10, i que per tant té problemes per contractar personal, no pot demanar préstecs, no pot modificar organismes… un Ajuntament intervingut i en estat crític”, ha dit.

Els pressupostos s’han fet en context amb aquesta situació però amb l’objectiu “de reduir dràsticament el deute”, ha destacat. En aquest sentit, segons Ribera “el pressupost és una acció més encarada a rebaixar el deute, entre d’altres que s’estan fent com ara haver reduït més del 40% les compres ordinàries el segon semestre respecte el primer, el fet de pagar a 30 dies els proveïdors des del juliol, o el fet de no haver generat ni un euro de deute des del juliol”, ha explicat.

Francesc Ribera també ha destacat com a novetats d’aquest pressupost, per una banda una provisió de 450.000 euros per si s’ha de fer front a despeses judicials, ja que “estem en més d’una dotzena de contenciosos i podem sortir-ne malparats en algun d’aquests”. En cas de no haver de fer-hi front es destinarien a pagar deutes endarrerits. Per altra banda, s’incorpora al pressupost d’aquest 2016 un pla de pagaments de tresoreries, “per tant, no només preveu el què s’haurà de gastar a cada partida i concepte sinó quin mes s’haurà de fer efectiu”, ha apuntat Ribera.

És un pressupost que ha costat molt temps i molts esforços perquè s’han analitzat totes les despeses que s’ha fet en els últims quatre anys “s’han analitzat 19.000 factures, partides, conceptes… i a partir d’aquí s’ha elaborat un pressupost tenint present què es gasta”. A més, ha afegit, “s’ha consultat -que no s’havia fet mai- als caps d’àrea de cada departament, per poder treballar amb criteris tècnics i no només polítics”.

Un pressupost per Berga pel 2016 que puja a 18, 5 milions d’euros. El pots consultar en detall: pressupostos 2016 Ajuntament de Berga

CiU s’abstindrà a la votació

El principal grup a l’oposició a l’Ajuntament de Berga, CiU, no posarà obstacles a l’aprovació dels pressupostos. Segons ha avançat a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà el seu portaveu, Antoni Biarnés, no hi votaran a favor però s’abstindran. L’abstenció dels 6 regidors de CiU permetrà que amb els vots a favor dels 6 regidors de la CUP ja s’aprovin els pressupostos. (En total són 17 regidors). El ple es farà aquest dimecres al vespre.

Antoni Biarnés, portaveu de CiU ha dit que “el govern de la CUP té dret a elaborar els seus pressupostos d’acord amb el seu model de ciutat, i n hi posarem obstacles”. Tot i això, CiU sí que va fer arribar una sèrie de propostes a la CUP, en total 18, i d’aquestes, 9 i mitja s’han tingut en compte per part dels cupaires. En aquest arxiu adjunt les pots veure detallades: CIU pressupost. En destaca, la partida de 90.000 euros per a marquesines i bancs, així com l’ajut per a comerciants locals. Biarnés ho aplaudeix però lamenta, entre d’altres, que no se’ls hagi acceptat “l’enderroc la casa del carrer Major/plaça del Forn “que donaria entrada gran a la plaça i permetria dinamitzar el nucli antic i el comerç del centre”. En aquest punt coincideixen amb ERC. Així com també un i altre partit demane invertir per fer possible la construcció del SI Serra de Noet sense que la partida vagi condicionada a l’obtenció de subvencions.

Antoni Biarnés ha valorat els pressupostos del 2016 per Berga com a “força continuïstes”, admet “l’esforç de la contenció de la despesa“, però hi veu “falta d’ambició, són molt del dia a dia”, ha dit.

ERC, PSC i ICV

ERC d’entrada té previst votar en contra dels pressupostos. Tot i això, si la CUP acceptés esmenes que presenten, en total 22, es podria replantejar aquest vot en contra. Aquí pots consultar les esmenes dels republicans: ERC pressupost. Uns pressupostos que el regidor d’ERC Jaume Jiménez ha qualificat de “continuïstes” i “molt restrictius”.

Tot i això ha valorat “molt positivament com s’han elaborat tècnicament. S’ha fet un gran esforç i els felicitem perquè s’han presentat molt ben detallats”. Però des del punt de vista polític “són molt restrictius. Trobem a faltar planificació estratègica per a tot el mandat dels quatre anys, falta estratègia política de futur”.

El PSC, per la seva banda, té previst, en principi, abstenir-se a la votació del pressupost. Ho ha dit l’única regidora socialista a Berga, Rosalia Monroy, en aquest portal web, on ha destacat que “vull que tirin endavant els pressupostos de la CUP, que està demostrant que treballen fort, però en aquests números hi trobo a faltar ambició”.

I al regidor d’ICV, Joan Torres, no li semblen malament els pressupostos que presenta la CUP, i a hores prèvies del ple, no ha concretat si hi votarà a favor o s’abstindrà.

Ple extraordinari aquest dimecres 16

El pressupost de Berga per al 2016 es debatrà i s’aprovarà en un ple extraordinari que s’ha convocat per aquest dimecres, 16 de desembre, a les 8 del vespre a la sala de plens de l’Ajuntament.

 

FOTO d’arxiu d’un ple de l’Ajuntament de Berga / RICARD CODINA

 

X