Votació a la Valldan per triar quins arbres substituiran els que hi ha al passeig dels Abeuradors, en mal estat

L’Ajuntament de Berga substituirà els arbres del passeig dels Abeuradors, a la Valldan. Tal com informàvem el novembre, 11 dels 35 arbres estan en risc de fractura o caiguda, i seguint l’aplicació del Pla de gestió de risc de l’arbrat, s’abatran.

arbres passeig abeuradors1 (Medium)Un informe va determinar que era l’espai amb problemes més greus. Dels 34 arbres que hi ha al passeig dels Abeurades (31 dels quals són plataners), 11 pateixen danys estructurals importants que els fa potencialment perillosos.

 

arbres passeig abeuradors2 (Medium)En un principi el arbres passeig abeuradors3 (Medium)risc de caiguda no es va creure com a imminent però sí que es va apuntar, segons l’Ajuntament de Berga, que s’havien d’abatre tant aviat com fos possible, motiu pel qual els darrers dies ja s’ha iniciat la tala d’aquests exemplars més danyats, juntament amb la d’algun altre més que per la seva ubicació dificultaria la replantació. Segons informació dels tècnics corresponents, tots estaven afectats de podridures importants en punts de l’arbre que comprometien molt seriosament la seva resistència estructural i aquest no és un problema que desgraciadament es pogués revertir.

Tota la resta de l’arbrat del passeig està afectat pel mateix problema, si bé no tant greument però en tot cas la intenció és substituir de forma progressiva la resta d’arbres al llarg dels propers anys fins renovar-los tots en un període de tres a cinc anys, mantenint arbres de bones dimensions per tal que facin la mateixa ombra que actualment fan els plataners en un període de dos a quatre anys afectant així el mínim possible l’ús social del passeig.

Tres opcions

Per a la replantació es proposen tres opcions que es portaran a votació aquest diumenge dia 10 de gener de les 10 del matí a les 2 del migdia a l’Escola de La Valldan. seran els veïns de la zona, majors 16 anys empadronats a La Valldan, els qui decidiran el tipus d’arbres a plantar d’entre les tres propostes.

Per una banda, es contempla la possibilitat de tornar a plantar plataners. Una segona opció passa per substituir els arbres per mèlies. I una tercera contempla la plantació de lledoners. En aquest sentit, s’ha fet arribar als diferents domicilis implicats un fulletó informatiu amb les tres opcions contemplades: carta

En el mateix fulletó explicatiu, també s’apunta el fet que “replantar plataners és una opció continuista tot i que és poc recomanable ja que són arbres de gran mida que amb tota seguretat acabarien assolint les façanes de les cases i que per tant acabarien havent de patir podes agressives que reproduirien a mig termini el mateix problema que ens ha dut al punt on ens trobem”, mentre que pel que fa a les dues darreres opcions “són adequades tant per les dimensions del passeig com pel clima de La Valldan, i per tot plegat es consideren millor opció que mantenir els plataners. Tampoc es preveu que se’ls hagin de practicar mai podes severes que els danyin”, s’informa.

A partir de diumenge, un cop fet el recompte de les votacions i obtinguts els resultats pertinents es donaran a conèixer públicament.

 

FOTO: Passeig dels Abeuradors / GOOGLE MAPS

 

X