El canvi de dates permet viure un Carnestoltes massiu a Gironella

L’aposta de l’Ajuntament de Gironella i la Comissió organitzadora per celebrar el Carnestoltes una setmana més tard del què marca el calendari ha estat un encert. No hi va haver carnaval el primer cap de setmana de febrer per no coincidir amb Berga, Sallent, Solsona… i altres carnestoltes potents de la zona, i es va programar la gresca i la disbauxa pel cap de setmana següent. Festa grossa del divendres 13 de febrer al diumenge 15 que s’han viscut intensament i amb una gran afluència de públic en tots els actes.

El divendres, l’arribada de la Perla, la Tocada del Bolet i la Perla negra donaven el tret de sortida al Carnestoltes. A mig matí l’Avinguda Catalunya es va omplir dels nens i nenes de les escoles, que van fer la tradicional rua escolar.  Es va acabar al Local del Blat on la quitxalla va llegir el pregó a la Perla i els seus amics i on es van comprovar de primera mà els súper poders de la Perla d’enguany que viatjava per tot el món gràcies a la concentració dels escolars. El matí es va acabar amb un tast de coca amb xocolata.

Ja a la tarda, tots l’alumnat de Gironella va omplir de nou el Local del Blat per ballar amb el grup d’animació Ambaukatunabia. Tot seguit, arribava la primera novetat del nou Carnestoltes amb la Glitter Party que va esdevenir un gran èxit. Una hora de balls per als més menuts, i a continuació, dues hores de ball per a adults amb més de 400 persones movent el cos al ritme de vuit professionals que van oferir un gran espectacle.

Simultàniament, la xaranga Pitus i Flautes i la banda de tambors, convertida en un grup de swaggers, van amenitzar el Cercatasquesde la vila per acabar també al Local del Blat ballant fins a la 1 de la matinada.

Després de l’èxit de la primera jornada, el plat fort es va viure dissabte. A les 5 de la tarda, les comparses es van aplegar al capdamunt del carrer Farguell per engegar la rua que va passar per unes grades plenes a vessar davant de la plaça del Doctor Armengou. El Senyor Callau va ser l’encarregat d’amenitzar l’acte distraient al personal i acompanyant a la Perla i els seus amics en tot moment.

Un total de 18 comparses, algunes amb més de 80 persones, van sumar més de 600 inscrits a la rua. Els participants i que la gent gaudís de les xarangues i d’un grup d’esquelets i estruç gegants, novetat d’enguany, i de canons llançant tones de confeti des del balcons. Tot plegat un gran espectacle que va fer que el públic visqués i gaudís d’una rua molt participada.

Al final de la rua la plaça del Doctor Armengou es va convertir en un espectacle visual de llums transformant-se en una macro discoteca en què totes les comparses van desfilar a ritme de les xarangues Damm-er i Tocabemolls perquè el jurat en prengués nota.

Després de sopar, Damm-er va tornar a sortir pels carrers a recollir la gent dels bars i portar-los cap al Blat, on de nou, una munió de gent es va aplegar per gaudir de la festa. A altes hores de la nit, més de 600 persones van passar pel recinte on l’orquestra 9 Son va fer ballar a tothom a ritme de rumba. A continuació, Miquel Fontova de Flaix FM va seguir amb els èxits més coneguts del moment i els més cafres van tancar la festa amb la discomòbil de Parentesi Grup.

El diumenge, i ja per acabar amb tres dies de disbauxa i bogeria, el ball de màscares venecianes amb l’orquestra Xarop de nit va aplegar un nombrós públic rebut per dos personatges d’època i per acabar, tothom va poder gaudir d’una torrada amb sardines.

El regidor de Festes de Gironella, Lluís Vall, s’ha mostrat molt satisfet de la participació i “d’haver recuperat la bogeria del Carnestoltes a la vila i tornar-lo a posar en primera línia a la comarca del Berguedà”.

Premis a les millors comparses

Entre els participants a la rua de dissabte hi havia premi. El concurs tenia dues categories: local (amb tres premis) i forània (amb un premi per a una colla no resident a Gironella). Pel que fa la categoria local, el premi a la millor comparsa va ser per als ‘Banyuts de La llar d’infants’, que es van endur 600 euros. El segon premi el van guanyar la colla ‘Makes, makos i makis’, valorat en 400 euros. I el tercer premi se’l van emportar els ‘Fantasia de paper’, que van obtenir 200 euros. I pel que fa la categoria forània, el premi de 300 euros va ser per ‘A la Valldan no ve d’un pam’.

Guanyadors del concurs d’aparadors

Pel que fa al concurs d’aparadors, que enguany tenia com a temàtica els còmics i els personatges famosos del TBO, el primer premi va ser per a Moda Faura, que es va endur 150 euros. El segon premi el va guanyar Perruqueria Txus, valorat en 80 euros. I el tercer va recaure a LladóLlums, que es va endur 50 euros.

 

FOTO: Comparses participants a la rua de dissabte a la tarda, al Carnestoltes de Gironella / Ajuntament de Gironella

 

X