First Stop

Avià, Societat

L’Ajuntament d’Avià rep un Premi d’Excel·lència Energètica per projectes sostenibles

L’Ajuntament d’Avià rep un Premi d’Excel·lència Energètica per projectes sostenibles

L’aposta de l’Ajuntament d’Avià per adequar els serveis i equipaments a les tècniques més innovadores en matèria d’eficiència energètica ha tingut el reconeixement de la Generalitat. Al costat d’altres empreses i institucions va rebre ahir, dijous, un dels Premis d’Excel·lència Energètica.

Actuacions executades

L’Ajuntament d’Avià ha dut a terme una sèrie d’actuacions aquest 2015: s’han instal·lat tres plaques solars tèrmiques al camp de futbol que permetran estalviar aigua calenta a les dutxes i reduir significativament la despesa elèctrica; s’han invertit 8.500 euros en aquesta obra.

S’han substituït tots els llums de l’escola pública i l’escola bressol per llums LEDs, aquest canvi de 560 fluorescents ha costat gairebé 10.000 euros. En les properes setmanes es farà també el canvi de llums a les dependències muncipals, ja s’han comprat els LEDs i s’han de col·locar.

L’equip de govern també ha invertit, 2.600 euros, en un punt de càrrega per a cotxes elèctrics, sent el primer poble del Berguedà que disposa d’aquest servei. S’ubica a l’aparcament de l’Ateneu, és gratuït “i n’estan fent ús diversos vehicles”, ha comentat Josep Subirana, regidor de Medi Ambient d’Avià. (Pots escoltar l’entrevista a l’àudio adjunt).

També s’ha apostat per instal·lar 16 plaques fotovoltaiques sense injecció a xarxa a l’edifici de l’Ajuntament (gairebé 12.000 euros) i 36 a l’edifici de l’escola (17.700 euros). S’han instal·lat termòstats al consultori municipal per evitar que quedin radiadors engegats, s’ha aconseguit una bicicleta elèctrica cedida per la Diputació, i s’ha reduït l’impost municipal de vehicles per als cotxes elèctrics i híbrids.

Projectes programats

I per altra banda, el govern d’Avià està treballant en nous projectes: aquest mes de març és previst que es liciti el submnistrament elèctric dels equipaments municipals i l’enllumenat públic, amb empreses que garanteixin que el 100% de l’electricitat subministrada sigui d’origen renovable. També es faran actuacions de divulgació i de formació als empleats públics i a la ciutadania.

D’altra banda, per promocionar l’estalvi energètic als equipaments municipals, s’invertirà en material o millora de les instal·lacions el 50% del cost estalviat en matèria elèctrica a cada una de les dependències.

L’Ajuntament d’Avià, s’obliga a separar materials de rebuig i a reciclar en tots els actes socials i públics. Així com també s’està treballant, amb el Consell Comarcal del Berguedà, per instaurar la recollida porta a porta de deixalles.

Canvi d’enllumenat

El consistori avianès vol canviar l’enllumenat dels carrers per llums LED. Per poder finançar aquesta obra es demanaran 120.000 euros a la mesa de concertació de la Diputació. El regidor de Medi Ambient, Josep Subirana, ha comentat que aquest canvi representarà un estalvi anual de 30.000 euros en la factura elèctrica.

És una de les accions previstes dins del pla ‘Avià per un bon clima’, que també contempla subvencionar la instal·lació de plaques solars, fer una fira d’energies renovables per a la sostenibilitat i l’estalvi, comprar un vehicle municipal elèctric, fer mini auditories energètiques als comerços d’Avià, instal·lar més plaques fotovoltaiques, modificar el Pla Urbanístic per poder posar plaques solars a la coberta de tots els edificis, fer una campanya per reduir el consum d’aigua, una altra per compartir vehicle en els desplaçaments, també fer campanya per fomentar l’ús racional d’energia, perquè les llars apostin per l’energia verda, instal·lar dutxes de baix consum a vestuaris esportius municipals, i treballar per tenir un enjardinament sostenible al poble, entre altres mesures.

Tota una sèrie d’accions, que entre les que s’han fet i les previstes, suposaran, un cop acabades un estalvi “molt important”. Segons Josep Subirana, “calculem que l’estalvi serà d’uns 200.000 euros cada mandat”.

Els guardonats

Les empreses i institucions Alcón Cusí, Imartec, L. Solé, Habitat Futura, l’Autoritat Portuària de Tarragona, Josep Bunyesc i l’Ajuntament d’Avià han rebut els Premis d’Excel·lència Energètica, que també han concedit una menció especial a l’Hospital Sant Joan de Déu. Els premis, que convoca la Generalitat de Catalunya a través de l’Institut Català d’Energia, reconeixen projectes o actuacions en el camp de l’estalvi, l’eficiència energètica, el foment de les energies renovables i les noves tecnologies energètiques. En la clausura de l’acte, el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha destacat que “l’energia és un factor clau per a la competitivitat del país” i, també, “un bé i un valor social”. Aquest any s’havien presentat un total de 56 projectes en les diferents categories.

 

Ajuntament d'Avià eficiència energètica estalvi Premi d'Excel·lència Energètica

Estic amb tu

Comentaris