El Consell Comarcal del Berguedà reorganitza i agrupa els contenidors per incentivar el reciclatge

Amb la voluntat de fomentar el reciclatge, el Consell Comarcal del Berguedà reorganitza tots els contenidors. Els 31 municipis de la comarca tindran ara illes de contenidors, és a dir punts on hi haurà el contenidor de rebuig, el d’orgànica, el de vidre, el d’envasos i el de paper i cartró. Fins ara no sempre era així, en molts casos els contenidors estaven dispersos.

A Berga, es treballa des d’avui dilluns i durant tota la setmana per reagrupar contenidors i diposar d’unes 80 illes o punts de recollida selectiva amb tots els contenidors específics. Fins ara ja hi havia unes 40 illes a Berga, per tant se’n creen 40 més de noves. La reorganització afecta tota la ciutat excepte el barri vell, on els contenidors es mantindran com fins ara. Són carrers molt estrets i la mesura no és viable.

Un cop feta aquesta reagrupació a tot Berga, la setmana que ve es farà als pobles del baix Berguedà. I la setmana següent, a l’alt Berguedà. Aquest març es crearan a tot el Berguedà entre 250 i 300 illes de contenidors. Perquè a tots els punts hi hagi tots els contenidors ha fet falta adquirir-ne una quarantena d’envasos i una quarantena més de paper, amb un cost aproximat de 80.000 euros que assumeix el Consell Comarcal del Berguedà.

Al Berguedà es reciclen el 26% dels residus

Amb aquesta acció, el Consell pretén incentivar el reciclatge, ja que els ciutadans podran llençar els residus que generen en un únic punt, evitant desplaçament. I l’objectiu és “aconseguir disminuir els abocaments al contenidor verd fosc de tot allò que és pot reciclar”. En aquest sentit, al Berguedà hi ha molta feina a fer. Es recicla un 26% dels residus. El 74% restant va a parar a l’abocador. “El què volem és augmentar el percentatge de reciclatge al Berguedà, que és molt baix. Hi ha poblacions catalanes -les que més reciclen- que s’acosten al 50%”, ha comentat el president del Consell, David Font.

En la mateixa línia s’ha expressat el conseller comarcal de Medi Ambient, Xavier Francàs, i ha insistit en la “sensibilització”. En aquest sentit, coincidint amb l’inici de la reordenació i agrupament de contenidors, es repartiran a les llars de tot el Berguedà uns tríptics que, molt gràficament, mostren la importància de reciclar i com ho hem de fer. Una campanya que porta per lema “Separar bé, té el seu punt”.

Són les primeres accions en matèria de reciclatge, un tema en què s’hi aniran invertint més esforços. De fet, s’ha creat una comissió de treball a nivell de comarca per “estudiar mecanismes i eines a l’abast de la ciutadania que serveixen perquè es recicli més”, ha remarcat l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós.

Incidir en la recollida orgànica

Reciclar més suposaria entrar menys tones a l’abocador, i per tant reduir el cost. Actualment a l’abocador comarcal del Berguedà hi entren 17.000 tones de residus l’any, i per cada tona es paga una taxa de 25 euros a l’Agència Catalana de Residus. De matèria orgànica només se’n recullen 1.500 tones. Per això, el Consell vol incidir també en aquest punt. S’està plantejant implantar, aquest 2016, la recollida porta a porta de l’orgànica als comerços i establiments de restauració i hostaleria de Berga.

contenidors-1

contenidors-2

FOTOS: 1.D’esquerra a dreta: Xavier Francàs, conseller comarcal de Medi Ambient; Montserrat Venturós, alcaldessa de Berga; i David Font, president del Consell Comarcal del Berguedà davant d’una illa de contenidors a Berga. 2.Fent canvis de contenidors a Berga per agrupar-los en illes. 3. Illa de contenidors / AUTORA: Anna Costa

 

X