Queralt, temàtica d’un certamen literari que atorgarà premis per a poesia i prosa

La comissió organitzadora del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt promou el Certamen Literari Queralt 2016. Un concurs literari que s’afegeix a la llarga agenda d’actes que s’estan fent a Berga en motiu de l’efemèride. Seguint la tradició dels Jocs Florals que s’havien fet per altres aniversaris representatius de la Coronació, s’han adaptat i s’han convertit en un certamen literari de temàtica queraltina, que es convoca en l’àmbit dels Països Catalans (en llengua catalana).

certamen-literari-2“Pel centenari de la Coronació no hi podien faltar uns premis literaris”, han destacat en roda de premsa Xavier Güell, Xavier Pedrals i Jaume Huch, ja que han recordat que l’any de la Coronació, el 1916, hi va haver Jocs Florals; i el 1966 (pels 50 anys) i el 1991 (pels 75 anys) també. Al 1941 (pels 25 anys) no es van fer perquè era època de postguerra. En aquest sentit, segons Huch que “el 1916 hi van participar poetes de la categoria de Josep Carner, va ser molt rellevant”. Els organitzadors volen que el concurs d’aquest any també ho sigui. Que autors consagrats i amateurs, escriptors de poesia i de prosa, berguedans i forans, presentin els seus treballs. Defensen que “Queralt és un tema atractiu, és un símbol que va més enllà de les creences religioses. Qualsevol autor o poeta s’ho pot agafar amb amplitud de mires”.

Es pot participar al concurs literari amb la modalitat de poesia o amb la de prosa. En l’apartat de poesia  hi ha dues possibles temàtiques: sobre la Mare de Déu de Queralt; i sobre Queralt, temàtica lliure. Es demana un únic poema o un conjunt de poemes amb una extensió mínima de 100 versos i màxim de 300.

En l’apartat de prosa, de temàtica lliure sobre Queralt, també es donen dues opcions: narrativa de ficció (un relat o un conjunt de narracions de contes); i prosa de no ficció o assaig (dietari, memòries, prosa poètica, o un estudi de caràcter històric o literari). En tots dos casos l’extensió dels treballs tindrà un mínim de 10 i un màxim de 30 fulls (DIN A4 i 2.100 espais).

Els originals hauran de ser presentats en set còpies amb la indicació del premi al qual opten, acompanyades d’un sobre tancat especificant el premi, el títol de l’obra, i el pseudònim amb què participa. A l’interior: nom de l’autor, adreça, correu electrònic i telèfon.

Els treballs es poden presentar fins al 30 de juny, a l’Arxiu Comarcal del Berguedà (Pavelló de Suècia. Pla de l’Alemany s/n 08600 Berga). Els premiats es donaran a conèixer el 8 de setembre, dia de la Gala de Queralt, en una vetllada literària musical que es farà al Teatre Municipal de Berga.

S’atorgaran dos premis, un en la categoria de poesia i l’altra en la categoria de prosa, cadascun dotat en 1.000 euros. L’aportació econòmica dels 2.000 euros la fa l’empresa berguedana Liven – Zanuy, a qui l’organització “agraeix l’aportació”. I és que sense viabilitat econòmica “no hagués estat possible convocar aquest certamen tal com hem fet, amb un premi sucós. Tot plegat ha de ser atractiu i hi esperem bona participació i bon nivell de qualitat”, ha dit Jaume Huch. Si més no, confien superar la desena d’obres presentades l’any 1991.

El jurat del Certamen Literari Queralt 2016 el presidirà el poeta berguedà i rector de Viver i Serrateix mossèn Climent Forner, qui va ser guanyador de la Flor Natural dels Jocs Florals dels anys 1966 i 1991. La resta de membres que formaran part del jurat són Maria Estruch, Quirze Grifell, Jaume Huch, Ramon Mujal i Joan Tuneu, tots membres del Grup de Viver, que constitueixen el consell de redacció de la Biblioteca d’Escriptors del Berguedà; i Xavier Güell, en representació de la comissió organitzadora (Queralt 2016).

La previsió, segons la comissió organitzadora, és poder editar un llibre amb el recull de les obres permiades (i si és el cas de les mencions honorífiques). Els beneficis que s’obtinguin de la venda dels llibres seran destinats a l’escola d’educació especial Llar Santa Maria de Queralt, de Berga.

 

FOTO: Per l’esquerra: Jaume Huch, Xavier Güell i Xavier Pedrals, de l’organització del concurs / AUTORA: Anna Costa

 

X