Identifiquen una nova planta al Parc Natural del Cadí-Moixeró

La revista científica ‘Willdenowia’, editada pel Jardí Botànic i Museu Botànic de Berlín, ha publicat la troballa d’una nova espècie endèmica al Parc Natural del Cadí-Moixeró. Es tracta de l’Alchemilla cadinensis, una planta de la família de les rosàcies d’identificació especialment complexa, que pot passar inadvertida perquè comparteix característiques amb altres espècies del grup i pot portar a la confusió.

L’article, publicat pels biòlegs Pere Aymerich i Llorenç Sáez, concreta la descoberta d’aquesta nova planta singular, que se suma a les 150 espècies endèmiques o subendèmiques que només es troben a Catalunya. Alchemilla cadinensis és una espècie potencialment amenaçada per la singularitat del seu hàbitat, ja que es troba en congestes, llocs on la neu no es fon fins a la primavera avançada o l’estiu.

Per això, el canvi climàtic representa una amenaça, ja que un increment de les temperatures podria reduir l’hàbitat d’aquesta planta i la seva població. De moment, només s’ha identificat en tres punts concrets del parc, en pocs metres quadrats de superfície. El gènere Alchemilla comprèn en total unes 500 espècies a tot Europa, de les quals només una desena estan lligades a congestes. Més de 50 espècies es troben als Pirineus, i la majoria viu sobretot en prats i clarianes del bosc.

planta caracteristiques

FOTOS: 1. Imatge de l’Alchemilla cadinensis 2. Característiques de la planta 

 

X