Berga, Patum

‘Aligats’, un llibre que capta en imatges les emocions, vivències i sentiments del ball de l’àliga de la Patum

‘Aligats’, un llibre que capta en imatges les emocions, vivències i sentiments del ball de l’àliga de la Patum

Els sentiments, les vivències i les emocions del ball de l’àliga de la Patum i les persones que hi participen es transmeten amb imatges al llibre ‘Aligats’. És un projecte fotogràfic del manresà Jordi Cohen, metge de formació i fotògraf d’afició, que s’ha pogut publicar gràcies als gairebé 6.000 euros aconseguits amb una campanya de micromecenatge a Verkami. El llibre ja és a impremta i serà un de les novetats d’aquest Sant Jordi.

portada-aligats‘Aligats’ conté 63 imatges en blanc i negre que mostren com viuen el ball de l’àliga els balladors, els membres de la comparsa i aquells que hi participen. L’actitud, les expressions, els estats d’ànim, la intensitat… tot es fa visible en les fotos captades per Cohen. Una selecció d’entre 10.000 fotografies aproximadament, i és que un projecte en què hi ha treballat durant cinc anys.

Ha viscut cinc patums al costat de l’àliga “han estat molt salts, molts moments únics, tota una oportunitat per mi, i molt agraït a la comparsa de l’àliga”, ha explicat a Ràdio Berga i a l’Aquí Berguedà. Ha dit que va ser l’escollida per aquest projecte pel fet quan va conèixer de prop la Patum de Berga el ball de l’àliga li va cridar molt l’atenció: “vaig veure clar que des del punt de vista fotogràfic s’hi poden veure emocions molt intenses. Hi ha confrontació de sentiments molt interessants, des del moment de la calma i el silenci fins a l’èxtasi del salt i la volta final de l’àliga”.

També ha descrit, a grans trets, les fotografies:

És un llibre de gran format (32×23 cm), de 109 pàgines, amb acabats acurats i d’alta qualitat: amb tapa dura i paper fotogràfic de 145 grams. Es vendrà de moment per Internet al preu de 35 euros, tot i que adquirint-lo abans del 6 d’abril hi ha un descompte del 20% (28 euros). Es pot comprar on-line clicant aquí. Pel que fa als 140 mecenes que van col·laborar per poder editar el llibre, ja el tenen per haver fet l’aportació econòmica.

Les fotos són l’element principal del llibre però conté pròleg de l’historiador i gerent del Patronat de la Patum, Albert Rumbo; i textos de l’historiador Josep Noguera, del bibliògraf Ramon Felipó, i de l’especialista en cultura popular i tradicional Jan Grau. També inclou testimonis de membres de la comparsa de l’àliga i de persones anònimes que salten. I del fotògraf Pepe Baeza.

D”Aligats’ se’n farà una tirada d’uns 500 exemplars i Jordi Cohen no descarta fer-ne una presentació a Berga quan s’acosti Patum. De moment, ha confirmat que serà a Berga el dia de Sant Jordi (23 d’abril) per signar llibres als mecenes i a totes aquelles persones que l’hagin comprat i que vulguin que l’autor els el signi.

ALGUNES DE LES FOTOS D”ALIGATS':

Salt de l'AligaSalt de l'Aliga aligats 2.jpgaligats 10aligats 11aligats 7 aligats 9 aligats text

Àliga Aligats ball de l'àliga fotografies Llibre

Comentaris