Suspenen per quarta vegada el judici per l’incendi mortal de l’Ametlla de Merola

El judici pel foc mortal de l’Ametlla de Merola s’ha suspès de nou aquest dimecres. Aquesta vegada, la jutgessa ha acceptat la petició de la defensa, que ha demanat que s’inclogui el testimoni del representant legal de l’empresa que feia la prevenció de riscos laborals a la fàbrica. L’escrit de la defensa ja incloïa aquest testimoni, però no l’ha pogut citar perquè no l’han localitzat i esperen fer-ho pel judici, que s’ha posposat pels dies 13 i 14 de juliol. Cap de les parts s’ha oposat a la petició de la defensa. Amb aquesta, ja són quatre les vegades que s’ha suspès el litigi. L’acusació ha explicat que això representa un cop molt dur per als familiars de la treballadora morta al foc, però ha reconegut que és la millor manera d’evitar una possible nul·litat futura.

Els fets van tenir lloc al 2010, quan es va produir un greu incendi a una empresa de filatures de l’Ametlla de Merola (Puig-reig). Al voltant de les tres de la tarda, segons informa l’escrit del Fiscal, es va produir una acumulació de borra a una de les màquines bobinadores de l’empresa. També segons el text del ministeri, la maquinària tenia una antiguitat de quaranta anys. Una de les màquines es va embussar i va continuar la seva funció sense moure’s, fet que va provocar diversos arcs elèctrics i les espurnes van acabar incendiant la matèria primera, fils de cotó altament inflamables. L’aire que provocava el ventilador de la màquina va fer estendre el foc amb rapidesa.

Segons l’escrit, es van provocar diversos focus secundaris que van acabar incendiant tota la nau i fent cedir el sostre. Arran de l’incendi, va morir una treballadora de l’empresa, Conxita Noguera, veïna de Navàs i de 53 anys. Va quedar atrapada per les flames, i un altre treballador va poder escapar-se del foc però va patir cremades de segon grau a la mà dreta, que van precisar d’una intervenció quirúrgica. A més, l’home va patir diverses seqüeles i estrès posttraumàtic. Es tracta dels dos treballadors del torn de tarda que en aquells moments es trobaven dins de la nau. Els Bombers no van poder localitzar les restes mortals de la dona fins a la matinada del dia següent de l’incendi a causa de la runa que hi havia a l’interior de la nau. En les tasques d’extinció i rescat van treballar-hi més d’una cinquantena de dotacions dels Bombers.

X