Avià, Economia

Una presumpta apropiació indeguda de diners de l’empresa propicia el tancament de Palau i Fills, d’Avià

Una presumpta apropiació indeguda de diners de l’empresa propicia el tancament de Palau i Fills, d’Avià

Divendres va ser el darrer dia d’activitat a l’empresa d’Avià Palau i Fills (escorxador, sala d’especejament i sala d’elaborats de conill), que forma part del Grup Palau, el qual inclou un centre d’inseminació artificial i granges de mares i engreix. El tancament ha deixat a gairebé 50 persones sense feina. Segons ha explicat a Ràdio Berga i a l’Aquí Berguedà Albert Palau, responsable de desenvolupament de negoci i de personal de l’empresa, “s’ha cessat l’activitat després d’haver presentat concurs de creditors”. Ara, estan pendents de la resposta de l’administrador concursal, tot i que Albert Palau admet que “és difícil que hi pugui haver opcions de continuar”. De moment, ha explicat, s’han perdut els clients perquè s’han deixat de servir.

Va ser el passat 13 d’abril quan es va presentar una sol·licitud de concurs de creditors voluntari, motivat per una manca de liquiditat fruit d’una presumpta apropiació indeguda i falsificació de documents mercantils, entre altres suposats delictes, que han portat a que l’empresa interposés una querella criminal contra els presumptes responsables d’aquests fets, dos veïns de Berga extreballadors de l’empresa, Josep R.C. (s’ocupava de la comptabilitat) i Silvia R.C. (secretària), i els anteriors Auditors Oficials de comptes Cortés y Asociados de Barcelona. “Quatre persones que des de l’any 2008 fins al 2013 presumptament van falsejar els comptes i les auditories de l’empresa”, ha dit Palau, la qual cosa ha representat un forat d’1,5 milions d’euros, aproximadament.

Aquesta situació va afectar de manera important els comptes de l’empresa i va fer que hi hagués retard en el pagament de les nòmines dels treballadors. Fet que ha provocat que en els últims mesos entre un 15 i un 20% de la plantilla agafés baixes laborals “de dubtosa justificació” apunta Albert Palau. “El personal dedicat a l’escorxador no assistia al lloc de treball”. Baixes que han suposat un cost per l’empresa, sumat a les suplències d’aquest personal. Un cúmul de circumstàncies que no els han permès continuar subsistint, “i les entitats bancàries no han facilitat crèdit a l’empresa per poder sortir d’aquesta situació de manca de liquiditat”. Per això els empresaris han optat per tancar Palau i Fills.

Palau i Fills es va fundar l’any 1982 però els seus orígens es remunten a l’inici dels anys cinquanta, quan Virgili Palau va començar a vendre conills, i posteriorment també a sacrificar-los. El 1968 es va construir un petit escorxador amb dues càmeres de refrigeració i emmagatzematge i a mitjans dels anys setanta es va instaurar la producció en cadena. A finals dels noranta es va fer la darrera ampliació important de les instal·lacions.

 

FOTO: Façana de l’escorxador de Palau i Fills, a Avià / GOOGLE Street View

conills Empresa Grup Palau Palau i Fills Tancament

Estic amb tu

Comentaris