Òmnium del Berguedà entrega els premis d’Història en el marc d’una vetllada literària

Òmnium Cultural del Berguedà va omplir ahir mitja sala gran del Pavelló de Suècia de Berga en l’acte de Sant Jordi. Va ser una vetllada literària i es va fer entrega als guanyadors de la primera edició dels Premis d’Història Òmnium Berguedà ‘un flaix en la història de Catalunya’. Uns premis en què hi van participar cinc escoles i instituts de la comarca amb la presentació de 14 treballs (6 de primària i 8 de secundària). La presidenta d’Òmnium Cultural del Berguedà, Montserrat Soler, va valorar molt positivament la qualitat dels treballs presentats en un primer certamen que espera que tingui continuïtat i que en la propera edició pugui comptar amb més centres participants.

El concurs es dividia en la categoria A (primària), en concret per als alumnes de 5è i 6è; i categoria B (secundària), per als de 1r i 2n d’ESO. Els alumnes es van basar en aspectes socials, econòmics, polítics, artístics i biogràfics de la història de Catalunya. Cada treball constava d’una producció audiovisual i una memòria escrita.

Premis

A la categoria A (primària), els guanyadors dels tres premis van ser de l’Escola d’Olvan. El primer va recaure al grup d’estudiants Adrià Arias Alías, Marina Brucet Casabella, Jan Castellà Subirana, Estel Díaz Pereiro, i Ariadna Rovira Puigantell, pel treball ‘L’expansió per la Mediterrània i els almogàvers’.

El segon premi va ser per als autors de ‘El naixement de Catalunya’: Alba Amills Poal, Núria Canal Pons, Laia Carbonell Corominas, Andrea Gómez Peregrina, i Sergi Fernández Colell; de l’Escola d’Olvan.

I el tercer premi va ser per al treball ‘Jaume I el Conqueridor: un rei de llegenda’, dels alumnes de l’Escola d’Olvan Maria Huch Cosp, Jordina Juan Sánchez, Íker Rodríguez Cánovas, Dídac Suárez Moya, i Quar Subirana Rotllant.

Pel que fa la categoria B, el primer premi se’l va endur el treball ‘300 anys de resistència’, fet per un grup d’alumnes de La Salle Berga: Gemma Galobart Santandreu, Anna Padullés Casals, Èric Macarrilla Galindo, i Lara Romera Simon.

El segon premi també va ser per a estudiants de La Salle, pel treball ‘Un cub d’història, fet per Aina Orriols Esquius, Marina Alsina Canals, Mikel Mulero Romero, Arnau Guitart Fígols, i Carlos Giralt Fuixench.

I el tercer premi d’aquesta categoria, de secundària, va recaure també a La Salle, pels autors del del treball, ‘Un dia a la fàbrica’: Paula Mendoza Calvo, Laia Fígols Caballé, Yeray Pons Cano, i Maria Torrabadella Vila.

El jurat del concurs estava format per Jaume Duran, professor de comunicació audiovisual de la Universitat de Barcelona; Ramon Gassó, director de l’Escola Sant Joan de Berga; Xavier Gassó, pintor; Xavier Pedrals, historiador i director de l’Arxiu Comarcal del Berguedà; i Dolors Santandreu, doctora en Història Medieval.

Poesia amb Xavier Gonzàlez-Costa

A banda del lliurament dels premis del concurs i la projecció dels audiovisuals dels guanyadors, la primera part de l’acte va ser una vetllada literària centrada en la poesia. El berguedà Xavier Gonzàlez-Costa, autor de diversos llibres, entre els quals poemaris, va fer una exposició molt amena de què és la poesia, complementat amb lectures i projeccions. Entre les quals ‘El viatge’, publicat en el recull ‘Lluny de qualsevol lloc’ i musicat per Marc Marginet (que podeu veure al vídeo adjunt). Xavier Gonzàlez-Costa va destacar que la poesia “és una manera bonica de dir les coses, malgrat aquestes coses puguin ser, fins i tot, tristes”. També va destacar que tot i que de llibres de poesia se’n venen pocs i no tothom llegeix poesia “a tots ens agrada la poesia, perquè en definitiva les cançons també són poesia”.

Sorteig d’una panera

I també durant l’acte d’ahir, es va fer entrega de la panera cultural Sant Jordi 2016 d’Òmnium Cultural del Berguedà, dins la campanya ‘Benvinguts als dies no històrics’. El guanyador va ser Ferran Civil Torres.

FOTO: Un dels grups guanyadors dels premis d’Història / AUTORA: Sònia Irla

 

X