Neix De Tot Cor, un grup que pretén fer de Berga una ciutat cardioprotegida

Amb l’objectiu de fer de Berga una ciutat cardioprotegida, s’ha creat el grup De Tot Cor, format de moment per vuit membres de diferents àmbits i que compten amb el suport de Creu Roja i de l’Ajuntament de Berga. Volen aconseguir que la gent prengui consciencia sobre la importància d’aprendre què fer si alguna persona pateix una aturada cardiorespiratòria: “que sapiguen com actuar perquè el temps és molt important. Per tant, conscienciar és un repte, així com posar els defibril·ladors on correspongui”,  ha dit en una entrevista a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà el metge Josep Gomà, membre del grup. (La pots escoltar clicant l’àudio adjunt).

7 desfibril·ladors

Actualment hi ha 7 desfibril·ladors a Berga, a locals públics, i la voluntat és que augmenti el nombre d’aparells disponibles, “i que es col·loquin, ho parlarem amb l’Ajuntament, a l’exterior dels edificis, a l’abast de la ciutadania en cas de necessitat”, ha comentat Josep Gomà.

Conscienciar la ciutadania

El nou grup tindrà presència aquest cap de setmana a la Fira de Maig de Berga, que aplegarà 185 entitats i empreses al Passeig de la Indústria de Berga. D’aquesta manera, es donaran a conèixer i donaran informació a la ciutadania. “Pretenem incidir en la importància de saber actuar en cas d’aturades cardiorespiratòries, que la gent tingui la necessitat de tenir un desfibril·lador al seu barri”, ha insistit Gomà.

Per aconseguir que la ciutadania prengui consciència el grup De Tot Cor està treballant en diferents accions. D’entrada, trindran presència a la Fira de Maig, aquest cap de setmana. I també, el 21 de maig, faran una xerrada per als membres de les comparses de la Patum. També tindran presència a les escoles per sensibilitzar professors i alumnes, faran sessions informatives amb associacions de veïns, implicaran a empreses  i organitzacions, i editaran tríptics, entre d’altres.

Patum protegida

De Tot Cor vol que la Patum sigui protegida en el sentit que si una persona cau per una aturada cardiorespiratòria es creï una zona de seguretat, es pari la patum i s’avisi el 112. A més, “si hi ha algú que sàpiga fer les compressions o alguna més millor, però és vital fer els passos previs”, ha comentat Gomà. És el què exposaran a la xerrada-taller que s’ha organitzat per al dissabte 21 de maig a Berga, dirigida als membres de les comparses de la Patum. S’hi han apuntat 49 persones.

Incidència

L’aturada cardiorespiratòria presenta una incidència de 38 de cada 100.000 habitants l’any que en pateixen. En aquest sentit, al Berguedà li corresponen 16 aturades l’any, i a Berga unes 8. L’aturada cardiorespiratòria en més del 90% dels casos és extrahospitalària. Iniciar la ressuscitació aviat i efectuar una desfibril·lació precoç (1-2 minuts) pot millorar en un 60% la supervivència.

X