El tabal canvia de mans entre somriures, llàgrimes i pluja

El tabaler ha cridat al poble i Berga ha respòs un any més. El d’aquest diumenge ha estat un matí doblement especial per Carles Prat. El tabaler durant els últims 30 anys ha fet la seva última passada pels carrers de la ciutat i ha traspassat l’instrument que durant tres dècades ha fet sonar per Patum al seu nebot, Xavier Prat.

Després del ple extraordinari on s’ha aprovat que hi haurà Patum, a les 12 del migdia, entre paraigües i responent al so de les campanes de l’església de Sant Pere, el Carles ha sortit de l’Ajuntament per portar el tabal per últim cop en la primera part de la passada, pels carrers del casc antic de Berga. Tot i la pluja, els nens i nenes han seguit de ben a prop el Carles per poder tocar el tabal en les diferents aturades que fa durant la passada. Mentrestant, sota l’edifici de l’Ajuntament, a aixopluc, l’altre protagonista del matí, el Xavier Prat, esperava el seu moment entre nervis, emoció i felicitacions. No ha hagut d’esperar gaire. La pluja ha fet que en aquesta ocasió el tabal anés per feina i el traspàs es fes abans d’arribar a la 1 del migdia enmig de gran expectació.

A partir d’aquí, la majoria de berguedans han seguit la passada -ara, encapçalada pel nou tabaler- però alguns s’han quedat a la plaça per fer-se fotografies amb el tabaler vell i per felicitar-lo per la feina feta durant 30 anys. Carles Prat, visiblement emocionat, ha explicat en declaracions per Ràdio Berga i Aquí Berguedà que “ja esperava que la gent de Berga respondria en la seva última passada, perquè al poble se sent molt tot el que té relació amb la Patum”. A més,  ha parlat del mal temps que ha acompanyat la sortida del tabal: “en 31 sortides que he fet, és la primera i l’última que faig sota la pluja”.

L’adéu de Carles Prat no és per sempre. De fet, el fins ara tabaler de la Patum seguirà tocant a la plaça. “Tinc un problema a l’esquena i no puc carregar el pes del Tabal en les passades, però seguiré tocant a la plaça, on faré sonar el tabal en dos dels quatre salts de cada Patum completa”, ha dit. A banda de les aparicions a la plaça. el Carles s’encarregarà de canviar les pells del tabal, quan aquestes quedin malmeses.

Tret de sortida a la primera Patum del 2016

La sortida de tabal va sempre lligada a un esclat d’eufòria col·lectiva a Berga. Gràcies al so del tabal, els berguedans s’adonen que la Patum és a prop i la il·lusió i el neguit comencen a despertar-se dins seu. Avui, entre el cúmul de persones que han acompanyat els dos tabalers durant la passada, hi havia l’alcaldessa, Montse Venturós, que afronta la seva primera Patum al capdavant del consistori. Venturós, eufòrica com una berguedana més, ha explicat que “és una Patum que se’ns presentava com una edició inèdita, única i excepcional i estem entre l’expectació, la il·lusió i la motivació. Malgrat tot, ha afegit que “ens venia de gust viure la Patum des d’un altre punt de vista, però també a l’expectativa de saber si tot el que s’ha previst sortirà bé, perquè hi ha moltes coses a celebrar”.

FOTO: Carles Prat, aquest matí, seguit per les persones que han assistit a la sortida del Tabal /AUTOR: Marc Canturri