Els geganters de la Patum canviaran les faixes verdes per les de quadres de mocador de farcell que es van fer el 1927

Els geganters  lluiran faixes noves aquesta Patum. La idea de recuperar les faixes de quadres de mocador de farcell que es van fer el 1927 i que van portar durant anys no és pas nova, però mai fins ara havien trobat una empresa que les fes. Enguany ha estat possible, i coincidint amb els aniversaris dels gegants (150 anys dels vells i 125 dels nous) estrenaran faixes i s’establiran com a substitutes de les faixes verdes actuals, un color que es va incorporar a l’any 1980, després d’haver estat vermelles.

Tornar als orígens

El 1927, any en què els gegants van estrenar vestits, va ser quan els geganters van tenir per primer cop vestimenta pròpia, fins llavors anaven vestits de carrer. I la tipologia de vestit ha perdurat fins l’actualitat amb canvis només a les faixes, segons ha explicat a Ràdio Berga i a l’Aquí Berguedà el gerent del Patronat de la Patum, Albert Rumbo. S’ha mantingut la camisa vermella, els pantalons blancs, la barretina i les espardenyes de set vetes. En canvi, de faixa van dur la de quadres durant quaranta anys, després va passar a ser vermella i més tard verda. Ara, els geganters volen tornar als orígens. Tornaran a lluir des d’aquest any les faixes de quadres de mocador de farcell.

Venda de litografies

Per recaptar fons per pagar les faixes i fer pot per cobrir les despeses dels actes dels aniversaris, la comparsa dels gegants de la Patum posarà a la venda en els propers dies una litografia dels quatre gegants obra del pintor de Berga Joan Ferrer. D’estil expressionista abstracte i en blanc i negre la litografia encara no s’ha donat a conèixer. Detalls que se sabran d’aquí a pocs dies, quan s’anunciï que és a la venda i quin preu té.

Amb aquesta obra es recupera la idea de fa 25 anys, quan es van celebrar els 75 anys de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt i el centenari dels gegants nous de la Patum, que es van fer unes plaques de ceràmica amb un dibuix de Joan Casas. Aquest 2016 s’ha comptat amb la col·laboració de l’artista Joan Ferrer.

 

FOTO: Els gegants de la Patum de Berga i els geganters amb les faixes de quadres l’any 1927. Són les que ara es recuperaran / PATRONAT de la Patum

 

X