La Baells obre les vies de desguàs per l’alt nivell del pantà i s’aprofita l’alliberament d’aigua per a beneficis mediambientals

El pantà de la Baells està al 96% de la seva capacitat (l’any passat en aquestes dates estava al 88%). L’alt nivell ha fet que L’ACA (Agència Catalana de l’Aigua) hagi obert avui les vies de desguàs per alliberar de manera controlada aigua i a més, crear un cabal generador que afavoreix la recuperació de la qualitat morfològica de la llera del riu Llobregat i de determinats hàbitats de peixos.

Les pluges dels últims dies han fet pujar el nivell d’aigua a l’embassament berguedà fins al punt que s’ha arribat al sostre màxim. Quan se superen els 105 hectòmetres cúbics de capacitat (dels 109 que té el pantà) s’ha de desembassar. Sempre han de quedar un mínim de quatre hectòmetres lliures per garantir una bona gestió en cas d’una aportació important d’aigua. Quan es toca sostre l’ACA  actua desembassant aigua, i per tant obrint els diferents desguassos de la presa i deixant anar més quantitat d’aigua de la que és habitual. Ho ha explicat a Ràdio Berga i a l’Aquí Berguedà Carlos Barbero, cap del departament de Control i Regulació de l’Àrea d’Abastament.

En aquest cas el desembassament està sent més extraordinari del necessari, arribant a deixar anar 33 metres cúbics per segon (s’hi arriba progressivament), perquè també faci la funció de cabal generador, amb un objectiu mediambiental presa avall: “afavorim la morfologia fluvial, intentant imitar les condicions que de manera natural, sense la disfunció de la presa, es donarien com a mínim un cop l’any”, ha dit Barbero. I ha afegit: “aprofitant que hi ha un volum d’aigua excessiu al pantà i l’hem d’alliberar creem aquest cabal generador”.

Aquesta maniobra dura 24 hores, des d’aquest dimecres a les 8 del matí i fins aquest dijous a la mateixa hora estaran obertes les vies de desguàs de la presa de la Baells.

 VÍDEO: L’Agència Catalana de l’Aigua ha realitzat avui maniobres de desembassament:

FOTO: El pantà de la Baells divendres passat. L’alt nivell d’aigua fins i tot remou sorra i brutícia acumulada als vorals / AUTORA: Anna Costa

X