Berga s’endinsa en la Patum, que estrena tabalers

La Patum ja està en marxa. Ahir, primer dia de festa grossa a Berga, els actes van ser massius. Al migdia, centenars de berguedans van seguir la passada i a la nit, el passacarrers va ser multitudinari. Avui, a les 12, Patum de Lluïment. I a 2/4 de 10 de la nit, Patum completa. Serà el primer dia que sortiran al carrer totes les comparses de la festa. Ahir ho van fer el tabaler, els gegants, les maces i les guites.

Tant els gegants com el tabaler viuen una Patum especial. Pel que fa a la comparsa gegantera, en aquesta edició se celebra el 125è aniversari dels gegants nous i el 150è dels vells. En el cas del tabaler, les d’ahir van ser la primeres passades senceres de Xavi Prat amb el tabal carregat a l’esquena, després que fa quinze dies, a la sortida del Tabal, agafés el relleu del seu tiet, Carles Prat, que cedeix el lloc després de 30 anys marcant el compàs de la festa amb el so del tabal. “Per mi és una Patum com una altra perquè ja m’hi implicava. L’afronto amb molta il·lusió que és el que penso que ha de tenir un bon tabaler i el que sempre he intentat transmetre“, ha dit Xavi Prat.

Patum infantil amb tabalera

A Berga són dies de Patum. Dies que es viuen intensament. Adults i nens s’impliquen de ple la festa. Demà serà el dia de la Patum infantil i per primer cop una nena farà de tabalera. Irune Sánchez farà sonar el tabal juntament amb Martí Vegas, després que l’organització de la Patum dels nens hagi eliminat les comparses d’un únic sexe. Gràcies a aquesta mesura, el tabal també el pot tocar a una nena, tal com ha passat aquest any. I les places d’àngels de les maces poden ser ocupades per nens, tot i que aquest any no s’ha donat el cas.

El Martí i la Irune tenen 8 anys. Es coneixien perquè l’any passat tots dos van formar part de la comparsa de la guita xica, també a la Patum infantil. “No els falta res, han assajat el temps necessari i estan il·lusionats amb el repte”, comenta el tabaler de la gran, Xavi Prat, que els ha fet costat durant la preparació de la festa.

La Irune és tota una patumaire. Als 6 anys volia fer d’àngel, però la poca altura que tenia aleshores va impedir-li. L’any passat va ser a la guita xica, aquest any al tabal i l’any que ve intentarà fer de nan nou. Per al Martí és el seu tercer any a la Patum. Els dos últims ha estat a la guita xica i el vinent espera fer de ple. Ara, però, tots dos tenen al cap la Patum infantil d’aquest any, que se celebra demà, divendres, amb actes al matí i a la tarda. Consulta amb detall la programació clicant aquí.

 

FOTO: El nou tabaler de la Patum, Xavi Prat, al costat de la primera tabalera de la Patum infantil, Irune Sánchez, i del també nou tabaler dels petits, Martí Vegas / AUTOR: Marc Canturri

 

X