Berga pretén ser un referent en al·lèrgies i intoleràncies alimentàries amb la fira Ambsense

 Al·lèrgics i persones amb intoleràncies alimentàries tenen una cita el dissabte 18 de juny a Berga. Els afectats. Els seus familiars. I també el col·lectiu sanitari i restauradors i productors d’aliments. Aquest serà el públic potencial de la fira Ambsense, una mostra que estarà oberta a tothom de les 10 del matí a les 9 del vespre al Passeig de la Pau de Berga. Finalment aquesta serà la ubicació i no el Passeig de la Indústria com s’havia anunciat quan es va donar a conèixer que Berga organitzava una fira d’aquesta temàtica. Es va veure que és un indret, pel tipus d’arbres que hi ha, amb molt pol·len, i calia evitar-ho tractant-se d’una fira en la qual és previst que hi assisteixen persones que pateixen al·lèrgies.

Ambsense és pionera als Països Catalans en coneixements i productes relacionats amb les intoleràncies i al·lèrgies alimentàries. Hi haurà una vintena d’expositors entre productors i entitats relacionades, que donaran a conèixer un món complexe, segons ha destacat el regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Berga, Francesc Ribera: “la complexitat de les intoleràncies i les al·lèrgies alimentàries ve donada per factors diversos tant de caràcter mèdic com pel que fa a aspectes legislatius, socials i econòmics, i nosaltres volem incidir-hi conscients que patir alguna d’aquestes malalties té conseqüències  importants”.

Ribera ha lamentat el risc de certa marginació dels afectats al no poder gaudir de la mateixa manera de menjar en un restaurant o al menjador escolar. Per això també es vol posar èmfasi en els professionals d’aquests àmbits. En aquest sentit, la Fundació Alícia ja ha fet aquesta setmana un taller pràctic sobre al·lèrgies alimentàries a la cuina, “que els cuiners sàpiguen fer una truita sense ou o una beixamel sense llet”, per exemple, ha dit Toni Massanés, director de la Fundació Alícia.

Massanés ha afegit que sovint aquests temes es tracten amb poc rigor científic: ““Estem parlant de persones que en alguns casos poden estar posant en risc la seva vida depenent del tipus d’intoleràncies que tinguin, i això s’ha de tenir molt en compte: estem parlant d’una responsabilitat social i a la vegada també d’una oportunitat per als restauradors i comerços a l’hora d’oferir un turisme referent capaç de poder respondre a les necessitats de cadascú; hem de poder oferir menjar bé i a més a més fer-ho amb seguretat”, reivindica.

Per la seva banda, la doctora Isabel Martínez, endocrina de l’Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga, també destaca la importància de fer pedagogia sobre aquest tema: “És molt important donar a conèixer les al·lèrgies i les intoleràncies perquè augmenten cada vegada més i cal tractar-les amb seguretat”, assegura. No ha donat dades perquè no hi ha xifres a nivell de Berguedà sobre al·lèrgics: “costa molt perquè moltes persones s’autodiagnostiquen i no ho comuniquen al metge. No hi ha registre per fer una estadística d’aquestes malalties”.

El que és una realitat que van a més, tant les al·lèrgies (de les quals n’hi ha molts graus i les més greus poden arribar a provocar la mort), com les intoleràncies (la diferència és que són aliments que a la persona no se li posen bé, per exemple si ets intolerant a la lactosa i en prens tindràs un fort mal de panxa). Els motius d’aquest augment? Tampoc no estan clars però hi podria haver una clara relació amb el fet que cada cop hi ha més químics al nostre entorn, i per altra banda també hi pot influir un excés d’higiène.

L’Ajuntament de Berga, juntament amb Alícia i l’hospital de Berga, juntamentament amb diferents associacions, han apostat per aquesta rira, un projecte que des del consistori berguedà s’ha volgut tirar endavant amb el màxim rigor i professionalitat comptant amb especialistes i professionals del sector.

Activitats paral·leles

El divendres dia 17 de juny, a les 8 del vespre es farà al Casal de Gent Gran una xerrada dirigida al món educatiu sobre les al·lèrgies i intoleràncies alimentàries a l’escola. Anirà a càrrec de la delegada a Osona de l’Associació de Celíacs de Catalunya, Noèlia Vallejo; i dels presidents d’Immunitas Vera. Associació Catalana d’Al·lèrgies als Aliments, Fernando Jaime Soler; d’ADILAC. Associació Espanyola d’Intolerants a la Lactosa, Oriol Sans; i de la doctora Isabel Martínez, endocrina de l’Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga.

El dissabte 18 de juny  serà el dia de la fira però en paral·lel es faran també diferents xerrades a càrrec d’especialistes mèdics i professionals vinculats al món de les al·lèrgies i intoleràncies. A 2/4 d’11 del matí, xerrada ‘Dieta sense gluten: mites i llegendes. Moda o salut?’, a càrrec de la doctora Montserrat Montraveta, cap de digestologia pediàtrica de l’hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. A 3/4 de 12, xerrada, ‘Al·lèrgia als aliments: què fer davant d’una reacció al·lèrgica?’, de la mà de la doctora Laia Ferré, al·lergòloga a Althaia. A 2/4 d’1, es parlarà d’ ‘Al·lèrgia a aliments: la vida quotidiana’, a càrrec de Fernando Jaime Soler, president d’Immunitas Vera, Associació Catalana d’Al·lèrgies Alimentàries.

A més, també hi haurà demostracions culinàries (a 2/4 de 5 i a 2/4 de 7) en què s’elaboraran receptes aptes per a persones intolerants o al·lèrgiques així com també hi haurà ‘food trucks’ on se servirà menjar apte per aquestes persones.

 

FOTO: D’esquerra a dreta: Toni Massanés, director de la Fundació Alícia; Francesc Ribera, regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Berga; i Isabel Martínez, endocrina de l’Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga, en la persentació del a fira Ambsense al Passeig de la Pau / AUTORA: Anna Costa