El Berguedà disposa d’un equip de 20 persones en la campanya d’estiu de prevenció d’incendis forestals

Aquest divendres, 17 de juny, s’inicia la campanya de vigilància i informació contra incendis forestals que desenvolupa cada any la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb els ajuntaments i les agrupacions de defensa forestal (ADF). El Berguedà disposarà d’un equip de 20 persones per la campanya d’aquest estiu, amb 8 vehicles per a les rutes de vigilància mòbil.

En la presentació del Pla, el vicepresident primer de la Diputació de Barcelona i responsable de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, Dionís Guiteras, ha remarcat que “enguany, com a novetat, es treballa per intensificar els esforços d’informació i dissuasió en aquells punts concrets on es concentra la població usuària del bosc, sense oblidar la vigilància en aquelles zones més sensibles o més desprotegides amb un èmfasi especial a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona”.

En aquesta línia, Guiteras també ha recordat que “en la prevenció d’incendis, com en tots els altres temes, des de la Diputació treballem sempre transversalment, no només internament sinó també amb la Generalitat i els altres actors com són les ADF o les associacions de propietaris forestals”.

Per la seva banda, el diputat adjunt d’Espais Naturals, Jesús Calderer (alcalde de Cercs) ha assenyalat que el Pla de vigilància i informació (PVI) forma part del programa de suport als municipis en la prevenció dels incendis forestals, que té com a finalitat principal d’evitar-los i limitar-ne els seus efectes. En aquesta línia, Calderer ha ressaltat la importància d’aquest programa pel fet que desenvolupa accions informatives a la població i dissuasives de pràctiques amb risc, el que és molt important per evitar l’inici i la propagació d’incendis.

Comarques barcelonines: 268 ajuntaments i 118 ADF

El dispositiu d’enguany pel conjunt de comarques barcelonines el formen 85 rutes amb vigilància mòbil, 22 punts de vigilància fixa, principalment en els parcs i en espais naturals d’especial interès, i nou centres de control per centralitzar els avisos i incidències. L’abast territorial del dispositiu és de 472.979 ha forestals repartits en 268 municipis de la demarcació de Barcelona. L’equip d’informació i vigilància pel conjunt de territori de Barcelona estarà integrat per 262 persones, que comptarà amb el suport 91 vehicles 4X4, per atendre el conjunt de rutes de les zones de vigilància.

A la campanya d’aquest any hi participen, a banda de la Diputació de Barcelona, 268 ajuntaments, 118 ADF i 9 federacions d’ADF. La Generalitat de Catalunya també hi col·labora a través de les direccions generals de Prevenció d’Incendis, Extinció d’Incendis i Salvaments i la de Forests.

La campanya de vigilància d’aquest any compta amb un pressupost de 2.044.486 euros, que aporta la Diputació de Barcelona.

Els dispositius seran efectius del 17 de juny a l’1 de setembre, excepte les rutes de període reduït del nord d’Osona i del Berguedà que, a causa de la climatologia pròpia de les dues zones, permet escurçar la campanya que finalitzarà el 16 d’agost.

 

FOTO: Presentació del pla d’informació i vigilància d’incendis 2016 / DIPUTACIÓ de Barcelona