L’arquitecte descarta danys importants a la teulada del pis ocupat a Berga

Els primers dies dels okupes a l’habitatge de la plaça del Forn, a Berga, els estan dedicant a la neteja i condicionament de l’immoble. Mentrestant, el col·lectiu segueix pendent dels informes de l’arquitecte sobre l’esquerda de grans dimensions que travessa els quatre pisos de l’edifici de dalt a baix i que podria posar en perill l’estabilitat de l’estructura. Malgrat tot, un dels okupes ha explicat que “confiem en què no sigui res. Creiem que l’esquerda pot ser fruit de les obres que ha patit la plaça del Forn durant els darrers anys, i no pas res que tingui relació amb l’estructura de l’immoble”. D’entrada, però, l’arquitecte que va acompanyar als okupes en el moment de l’ocupació ja va descartar que la teulada de l’edifici pogués cedir, tot i el mal estat que presenta des de dins de l’immoble.

Els okupes no pertanyen a un grup en concret, sinó que són gent de la ciutat que comparteix el sentiment de protesta davant “la lògica de la propietat privada i l’especulació, que han propiciat l’abandó i el deteriorament de gran part dels edificis del casc antic”. Malgrat tot, una de les okupes del pis afirma que “l’ocupació va més enllà de la protesta davant l’especulació”. Segons ella, “el local vol ser un espai obert a tothom que demostri que el poble és capaç d’aprofitar el que té per treure’n profit, fent les coses a la seva manera i sense dependre de ningú”.

Bona reacció dels veïns

Durant els primers dies després de l’ocupació, el col·lectiu també s’ha dedicat a traslladar les seves idees pel nou local als veïns del casc antic de Berga. La seva intenció és convertir el pis en “un espai obert a tothom on s’hi facin activitats culturals gratuïtes“, diuen. “Sabem que a Berga ja hi ha entitats i llocs on es fan aquest tipus d’activitats, però nosaltres hi volem donar el nostre toc i fer-ho accessible a tothom“, detalla un dels membres del col·lectiu. Algunes de les idees dels okupes són aprofitar el local com a gimnàs i com a biblioteca.

Malgrat tot, expliquen que “convé esperar a saber què diuen els informes de l’estructura per valorar si aquestes activitats són viables i es poden fer sense córrer perill”. En tot cas, afirmen que “la majoria dels veïns amb els quals hem parlat han aplaudit la iniciativa i ens han empès a seguir-hi treballant”.

IMG_4322

IMG_4315

IMG_4320

IMG_4321

FOTOS. Interior de l’edifici ocupat, després dels primers dies dels treballs de neteja / Autor: Marc Canturri

 

X